2021-08-17
九龍城現時食肆種類越嚟越多,住沙田搭屯馬線出嚟真係好方便。今日好朋友介紹,九龍城龍崗道有間好正日本餐廳《上戶酒場》。店內座位有卡位,吧檯及四人枱,人多時方便拼合。野菜條伴鯷魚醬~鯷魚醬鹹鹹地熱熱地,蔬菜條沾上特別美味。西班牙生蠔(配酸汁)~好新鮮,蠔肉十分肥美,味道鮮甜,蠔味香濃。刺身拼盤~賣相擺盤好吸引,牡丹蝦、海膽、三文魚、吞拿魚及油甘魚,海膽甘香可以跟青瓜或用紫菜包住食,三文魚夠肥美,牡丹蝦非常新鮮,油甘魚勁厚切,豐富魚脂,鮮甜,正!磯煮鮑魚軍艦~鮑魚爽口彈牙,火炙吞拿魚腩根壽司~火炙更能突出魚油的香味,入口即溶。吞拿魚腩蓉薄脆~吞拿魚腩蓉稍稍調味,十分可口。我叫咗杯生啤,朋友叫咗杯麥啤,慢慢飲慢慢嘆慢慢傾,點了一些好啱送酒的熟食:燒花魚~燒之前會用煙燻處理過花魚,聞到一陣陣煙燻味,魚肉一絲絲一片片,非常美味。這個魚是店員推介的,暫時餐牌上未有的。煙燻豬肋條~這個咬落會比較有口感,最啱送酒。煙燻牛舌~牛舌的脂肪香味冇其他食物可以代替,爽爽地,燒烤時間剛剛好。龍蝦味噌虎蝦~將龍蝦膏龍蝦肉及日本味噌混合,然後放上虎蝦燒熟,再加上蟹子,味道香濃。鰻魚炒飯~炒得好香,米飯粒粒跳。店員服務
店內座位有卡位,吧檯及四人枱,人多時方便拼合。
野菜條伴鯷魚醬~
鯷魚醬鹹鹹地熱熱地,蔬菜條沾上特別美味。
西班牙生蠔(配酸汁)~
好新鮮,蠔肉十分肥美,味道鮮甜,蠔味香濃。
刺身拼盤~
賣相擺盤好吸引,
油甘魚勁厚切,豐富魚脂,鮮甜,正!
磯煮鮑魚軍艦~
鮑魚爽口彈牙,
火炙更能突出魚油的香味,入口即溶。
吞拿魚腩蓉薄脆~
吞拿魚腩蓉稍稍調味,十分可口。
我叫咗杯生啤,朋友叫咗杯麥啤,慢慢飲慢慢嘆慢慢傾,
點了一些好啱送酒的熟食:
燒花魚~
煙燻豬肋條~
這個咬落會比較有口感,最啱送酒。
煙燻牛舌~
牛舌的脂肪香味冇其他食物可以代替,爽爽地,燒烤時間剛剛好。
龍蝦味噌虎蝦~
鰻魚炒飯~
炒得好香,米飯粒粒跳。
店員服務態度友善,耐心解答餐牌問題,適時收碟加茶,好有禮貌。