2009-04-10 8 瀏覽
apr 06, 09,3人來dinner buffet,我揀咗 : 1) 頭盤-放棄咗好似有4款已調好嘅沙律-我先揀了煙3文魚,再+新鮮沙律菜同車厘茄(好清甜) 2) 湯-有中湯同西湯,揀咗淺嚐呢個大蒜薯蓉忌廉湯-有薯仔味,都不錯 3) 魚生-只供應4款魚生,唔要8爪魚,拎咗3文魚,吞拿魚同油甘魚/鱆紅魚-喺3文魚可取d,另外2隻有少少筋 4) 貝殼類-只有翡翠鏍同小青口-隻青口就麻麻地新鮮,隻翡翠鏍就肥大肉厚 5) 熱盤-大部份嘅熱盤都拎咗少少-有專人切嘅羊架最美味,又腍又嫩,又有羊脂,仲有羊味添-其餘嘅羊脾,錫蘭橙茶鴨胸,荔枝菠蘿蝦,豬頸肉,鮑片菇香菜都合格-另外仲有牛,炒麵,烚菜芯,炒飯我無攞到試 6) 即炒意粉-我揀咗墨汁濶條麵+白汁+磨菇,煙肉碎同洋蔥粒-要求唔好將濶條麵煮得咁熟,同少汁-全部做到-個磨菇同煙肉碎最惹味 7) 甜品platter-呢碟咁雜亂嘅當然喺我嘅自選啦,集合咗大約14款甜品-有黑森林,啫喱,朱古力3重奏,芒果mousse cheesecake,tiramisu,芒果pudding,士多啤梨mousse,咖啡profiterole............-

1) 頭盤
-放棄咗好似有4款已調好嘅沙律
-我先揀了煙3文魚,再+新鮮沙律菜同車厘茄(好清甜)

2) 湯
-有中湯同西湯,揀咗淺嚐呢個大蒜薯蓉忌廉湯
-有薯仔味,都不錯

3) 魚生
-喺3文魚可取d,另外2隻有少少筋

4) 貝殼類
-只有翡翠鏍同小青口
-隻青口就麻麻地新鮮,隻翡翠鏍就肥大肉厚

5) 熱盤
-大部份嘅熱盤都拎咗少少
-有專人切嘅羊架最美味,又腍又嫩,又有羊脂,仲有羊味添
-另外仲有牛,炒麵,烚菜芯,炒飯我無攞到試

6) 即炒意粉
-我揀咗墨汁濶條麵+白汁+磨菇,煙肉碎同洋蔥粒
-要求唔好將濶條麵煮得咁熟,同少汁
-全部做到
-個磨菇同煙肉碎最惹味

7) 甜品platter
-呢碟咁雜亂嘅當然喺我嘅自選啦,集合咗大約14款甜品
-最好味就喺最前嘅圓桶形有咖啡味cream嘅cookie仔同芒果mousse cheesecake
-其餘都ok啦,最唔掂喺個芒果pudding,個味比較假
-我唔喺每款都攞晒,不過都肯定有大部份喺度
-無攞都嘅有幾款小杯仔嘅甜品,椰子味pudding/cake,黑白朱古力噴泉,pancake,小waffle,雪糕
-呢度嘅甜品質素好1般,擺得既唔講究,亦唔精緻,更遑論有signature甜品

8) 新鮮生果
-食咗菠蘿,西瓜同哈密瓜各1片
-菠蘿片明顯浸過糖水

- 個buffet喺抵,不過選擇唔多,反而熱葷最好。除咗以上我咗影相之外,仲有燒味,中式淥吓淥吓

- 嗰晚喺星期1,但都幾full吓.........
2009-04-06