2018-09-05 38 瀏覽
一向喜歡食粥底海鮮,見到長沙灣呢間,價錢好抵食,$200仲不設加一,就約朋友黎食。醬汁配料都是新鮮製,不過食海鮮自己就好少點醬,鍾意食其鮮味。黎到朋友無揀粥底湯底,反而揀左蕃茄濃湯,想試試蕃茄配海鮮,應該都幾夾,呢個蕃茄味都幾自然,裡面有蕃茄同薯仔,似屋企自己煲既湯。海鮮有8款,今晚有蜆、沙白、魷魚、蠔仔、鮑魚、貴妃蚌,帶子、蟹,全部洗到乾乾淨淨,處理好左。蜆同沙白份量好多,好似食極仲有,開左口就食,都幾鮮。貴妃蚌同帶子十分大隻,味道都不錯,幾鮮,鮑魚就只有一隻是活的,那隻較好食,其餘就普通。最靚一定係隻蟹,大大隻,又多膏,煮5分鐘左右就得,食得出好新鮮,肉鮮甜,一流!食完開鮮,就食自己揀既六款配料,配料份量足夠,蜂巢豆腐較特別,窩筍都幾甜,食完已十分飽。$200食到質素不錯份量又多的海鮮,都幾抵食。不過可能價錢平,服務就普通,職員無主動介紹怎樣煮海鮮,第一次黎食唔熟手,到最後湯底應該有脆米泡飯,但無人留意到我地食到尾聲,無主動提供,而我們見食飽都算了,也不要了。

蜆同沙白份量好多,好似食極仲有,開左口就食,都幾鮮。

$200食到質素不錯份量又多的海鮮,都幾抵食。