🍽古琴雅苑▫️出咗嚟做嘢都一段時間,所以決定帶屋企人去食一餐好嘅中菜🙈之前見過唔同人介紹古琴雅苑嘅片皮鴨好似唔錯,咁啱又見到佢有𝟺人餐,內容都幾抵食,所以就𝚋𝚘𝚘𝚔咗枱帶大家一試,記得早一至兩星期𝙱𝚘𝚘𝚔位同埋唔好遲到啊😉不過食完嘅評價其實就好壞參半😂▫️▪️𝟺人餐𝐴($𝟷𝟷𝟿𝟾)個餐足足有8樣菜式,真係勁豐富,似6人餐多啲😳不過上菜嘅速度快到好似催你快𝙳食完埋單咁,好快就收你碗,令人食得好唔舒服😂食咗半個鐘已經上咗一大半😂明白可能佢要人十點前食完,但都應該要交代下,唔係咁樣好似無理由咁迫人重點講某幾樣好了~🔸精美四小拼𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕嚟講,除咗花雕醉雞無咩花雕味之外,另外三樣都好好食,尤其係個青瓜🥒😋🔸烤北京填鴨最敗北係,佢俾錯咗荷葉包我,搞到我D片皮鴨凍咗𝚌𝚛𝚢🥲不過可能因為食完天外天嗰次實在太好食,今次就覺得真係有𝙳對比,油香還好,肉切得比較厚身,但味道略為欠奉,不過呢個套餐嘅價錢嚟講算不錯另外要一提係佢會有幾塊一口酥一齊上,係全隻鴨烤得最薄最脆嘅部分,配上黃梅醬或砂糖食(事後google,都解釋咗我哋嗰時唔明點解有砂糖同黃梅醬😂)我覺得上菜嗰時可以解釋下食法,不過我唔太識欣賞就咁食塊皮
🍽古琴雅苑
▫️
出咗嚟做嘢都一段時間,所以決定帶屋企人去食一餐好嘅中菜🙈
不過食完嘅評價其實就好壞參半😂
▫️
▪️𝟺人餐𝐴($𝟷𝟷𝟿𝟾)
重點講某幾樣好了~

精美四小拼

🔸精美四小拼

🔸烤北京填鴨
我覺得上菜嗰時可以解釋下食法,不過我唔太識欣賞就咁食塊皮😂

風味松子魚

🔸風味松子魚
個人認為個汁略甜,魚肉似係炸定,唔多脆口,但總結嚟講唔差

京醬爆肉絲

🔸京醬爆肉絲(配荷葉包)
個荷葉包好軟熟好好食但個肉絲係超級咸,配包食都好咸,齋食更加無可能食到

🔸乾煸四季豆
呢個炒得好惹味,如果有白飯送就一流

古琴鴨肉炒飯

🔸古琴鴨肉炒飯
飯太濕,鴨肉分量係非常少,所以個飯一定唔好食

總括嚟講量就真係好足,但就有唔少瑕疵位,特別係食物偏向太鹹,價錢唔算太貴,但又會覺得寧願俾貴𝙳食好𝙳😂🙈
荷葉包
2021-05-07