今時今日嘅茶餐廳已經唔再係平價之選,續新釗記後,金記係粉嶺中心第2間偏向貴價嘅茶記,但食物種類非常多。開業已過一個月,但LUNCH依然要排隊,對比起附近同類型嘅餐廳,顯然仍有其吸引之處。生炸雞髀常餐 $60金記下午茶炸髀加沙律都要$41,呢個SET多左個湯粉、烚蛋同火腿,貴$19,抵唔抵就見人見智,但起碼啱我呢個中意乜都食少少嘅人,食完仲飽足全日添。首先講講主角炸髀,熱辣辣唔再講,外皮香脆,少少椒鹽提味,內裡肉質係滑,而且入味,唔錯。兩球薯仔沙律都唔差,內有薯仔蓉、薯粒、粟米粒、雜果,口感唔錯,不過無食開甜野嘅我就覺得甜得制😅。烚蛋同火腿都係凍嘅,後者應該係白烚,個人覺得煎下佢會好D🤔。湯粉唔係白色果款米粉,而係透明米粉,正正常常。是日午餐 – 咖哩炸魚柳拼牛舌飯 $57+凍飲$2牛舌有兩大塊,幾厚身,肉質軟淋,唔係爽彈口感;但幾有牛味;魚柳好厚身,雖然帶點魚腥,但我可以接受;咖哩正常,但好稀,如果杰身D就好。

炸雞髀常餐 $60

生炸雞髀常餐

湯粉唔係白色果款米粉,而係透明米粉,正正常常。

是日午餐 – 咖哩炸魚柳拼牛舌飯 $57+凍飲$2

咖哩炸魚柳拼牛舌飯

牛舌有兩大塊,幾厚身,肉質軟淋,唔係爽彈口感;但幾有牛味;

2022-05-14
15 分鐘 (堂食)