食喺金記冰室,吸晒當地嘅風味!沙嗲牛肉湯米,真係出奇地入味,沙嗲醬濃香得嚟唔過,係我食過最滑嘅炒蛋之一,正到喊出嚟!😍 另一道仿鮑魚絲火腿湯米就一般啦,湯頭夠味但材料就無驚喜。提到好立克,足夠香濃但希望鮮味再濃啲。整體體驗都算過得去啦,特別金記嘅環境真係擺得上檯面,同一般冰室唔同,潔淨又明亮。無論係約會還是一班朋友揾食,都算係粉嶺嘅一個不錯選擇!🎉👌
2024-01-16 189 瀏覽
好差得海南雞飯,飯好硬,雞好鞋,出來啲雞是熱的, 成間嘢都冇人嚟食, 比隔離嗰間冰室搶曬生意啦。 即係叫啲人以後都唔好嚟金記冰室食嘢樣樣嘢都好差, 真係冇樣嘢好,差差差
2024-01-16
2024-01-07 174 瀏覽
今次嚟到粉嶺嘅金記冰室,就係想食個平民化嘅午餐,一入到去就被啲炸髀吸引住啦!熱辣辣嘅炸髀外皮真係香脆得嚟,炸到金黃色😍,肉質鬆軟,啖啖肉咁,唔會過於油膩。沙律部分甜度啱啱好,爽口開胃嘅感覺,完全冇得輸!湯粉清爽得滯,過口唔笠,食落舒服過癮。而家就講講個咖哩炸魚牛舌飯,首先牛舌厚切口感至啱,軟熟得黎仲保留到啱啱好嘅嚼勁,佢嗰個咖哩湯汁味道濃郁,但都希望佢再濃稠啲會更好。😉炸魚健康無比,肉厚又鮮嫩,魚腥味我都OK啦,畢竟係海鮮嘅貨真價實!食完午餐,仲點了支熱奶茶,飲一啖,香滑得不得了,一飲就知道呢間店嘅奶茶唔簡單。真心推介呢到嘅食物,落大雨果陣嚟,食豐富啲、暖笠笠嘅野真係舒心得很,飽肚之餘,仲溫暖晒心呢👍。下次有機會再嚟,一定要再試埋佢嘅煲仔飯,聽聞都好出名嘅。搵食嘅朋友,記得黎呢度過下食脾,值得㗎!

2023-05-13 711 瀏覽
下午5點半好肚餓吓,走入金記食嘢,可能未到晚飯時段,唔駛等位直入,但見餐牌主要仲係下午茶,要6點至會轉晚餐餐牌!太肚餓~唔等了,叫啲All day available嘅嘢,見到有幾款炒烏冬好似幾吸引,就叫個XO醬炒烏冬(剔咗少油)+凍奶茶!可以用手機落單方便,食物好快上枱,食得出有XO醬味!豬扒碎上份量就細D但好食,只係都係好油吓…. 不過都可以接受嘅..!總括而言好味!😄👍🏻埋單烏冬+凍飲總共$77
埋單烏冬+凍飲總共$77
2023-04-21 490 瀏覽
食物質數參差, 焗嘅食物同早餐味道正常發揮, 但雞嘅送好多時都係大伏有試過係凍嘅, 仲有血水嘅。 餐廳的survice差到冇朋友。 叫極都冇人回應你, 到你終於揾到人講佢地漏左咩仲未上, 同上錯野飲, 講完又等勁耐。 姐係咁係個麵包櫃到拎過尼姐。 等左半個鐘。 更別提錯左嘅飲品。 諗住叫外賣會好dd, 點知你拎改買個時同收銀講,唔該拎外賣。 個面口西到,又唔出聲, 見佢0反應講多次, 佢勁串咁講自已拎la!!!! 但佢就係坐係到咩都唔做。 台面有好多外賣仲要自已去揾反自已個number, 真係連外賣都唔洗幫襯
2023-04-21
外賣自取
午餐
2023-02-25 454 瀏覽
星期六嘅早上 又嚟到附近嘅金記冰室食早餐揀咗新鮮豬膶通粉,凍奶茶,同埋一定唔可以錯過嘅菠蘿包,今次仲要遇上啱啱新鮮出爐,所以堂食一個菠蘿包,亦都外賣一個菠蘿包價錢同味道都冇得輸!
星期六嘅早上 又嚟到附近嘅金記冰室食早餐
所以堂食一個菠蘿包,亦都外賣一個菠蘿包
價錢同味道都冇得輸!
2023-01-27 355 瀏覽
眼見佢連鎖店水準有保証,新年流流都明白服務業辛苦,但係該分店服務超差唔係要客人照單全收。由門口帶位到店員完全不理會客人。就算有客人在門口位置等位超過五分鐘,店員也只顧傾計也不會理會,而且只不停招持熟客。簡直係不知所謂!!!粉嶺中心分店冇下次!其他分店完全沒有這樣的問題!😡😡
簡直係不知所謂!!!粉嶺中心分店冇下次!
其他分店完全沒有這樣的問題!
😡😡
2023-01-17 269 瀏覽
今日1月17號粉嶺叫咗個清湯牛腩河,牛腩鞋到好似食緊啲煲湯嘅肉眼肉。我問過職員為什麼個牛腩會這麼鞋,我叫個職員自己入廚房試食食完佢就知我講緊乜嘢,佢竟然話佢琴日先食完啲牛腩又好食又滑,之後個職員講可能今天到的牛腩唔靚,所以蚊成咁,知道啲牛腩差就唔應該給人吃,竟然仲喺個餐牌度有個金字,我仲以為好好食,所以先會試吓,以後都唔會再食呀!又唔係平,超級差。令人超級失望。從未去食過啲牛腩會真係差得咁緊要。我一定會張呢間粉嶺金記列入我嘅黑名單。
2023-01-17
2022-12-21 202 瀏覽
每逢冬天,五係打邊爐就係食煲仔飯,但住係粉嶺上水,都好難搵到好食既煲仔飯,以前食煲仔飯都要去到旺角,而家係粉嶺金記都有煲仔飯食,質素仲要好好,好推介,平時好少出街食晚餐,前排知道金記推出煲仔飯,突登過來試食,淋上甜豉油,加上飯焦,真係好滿足今次試左牛肉窩蛋煲仔飯同臘味煲仔飯,牛肉好嫩滑,臘味煲仔飯好足料,仲有老火湯加飲品,老火湯都好足料好入味,相信有食開既朋友都會知道,呢個價錢有甘多野食,真係好抵,天氣凍左啦,晚餐唔知食咩既可以考慮試下呢個丫

牛肉窩蛋煲仔飯
臘味煲仔飯
2022-12-21
牛肉窩蛋煲仔飯
臘味煲仔飯
每次在粉嶺中心金記叫炸薯條,發覺一次比一次份量減少。今天再叫了炸薯條,份量竟然只比貴$9的炸雞肶併薯條份量多幾條薯條。即是炸雞肶只值$9。如果大家從這方向來看,炸雞肶真是超超超值吧!
2022-10-15
2022-09-17 719 瀏覽
2022-09月-粉嶺中心金記地址位於: 粉嶺新運路33號粉嶺中心地下152-157號舖因為之前見餐牌上的鐵板蘋果豬扒餐相片幾吸引,所以今天刻意到金記食鐵板餐時間約七時,客人未滿,問收銀職員坐位安排,得到冷冷的回覆: 有位,自己入去找自行找了一個卡位坐下,侍應主動清潔桌面,沒問我幾多位,拿了一杯水給我因家人未到,先看一下餐牌,食物款式頗多,有中式小菜也有西式焗飯我就鎖定了吃鐵板餐用QR Code點餐,點了兩份鐵板餐有彈也有讚,用QR Code 點餐時,可選汁另上和稍後再點餐飲,試過其他餐廳沒有此功能餐湯先來,羅宋湯有西芹、蘿蔔,酸酸甜甜又夠熱,開胃中湯是雪耳雪梨南北杏煲瘦肉,湯料足,雪耳軟滑,甜甜的雪梨煲得軟腍,秋天好適合飲的湯水鐵板西冷牛扒點餐時選了七成熟,應有九成熟了薄薄的一件西冷,肉質有點韌,要加幾分力度咀嚼,沒有肉汁,連雜菜豆也有點乾硬不新鮮選擇了汁另上,但汁加上鐵板時,已沒有"滋滋聲"效果,鐵板應該熱度不足黑椒汁和蒜茸汁,味道味道偏咸白飯粒粒分明,但又是不夠熱鐵板蘋果豬扒配薯菜黑椒汁,薯條炸得香脆,味道合格,豬扒肉質軟腍,外層有少許炸粉,似用油炸做法,有點油膩,味道不過不失,
2022-09月-粉嶺中心金記

地址位於: 粉嶺新運路33號粉嶺中心地下152-157號舖

因家人未到,先看一下餐牌,食物款式頗多,有中式小菜
也有西式焗飯
我就鎖定了吃鐵板餐
用QR Code點餐,點了兩份鐵板餐

餐湯先來,羅宋湯有西芹、蘿蔔,酸酸甜甜又夠熱,開胃

鐵板西冷牛扒
點餐時選了七成熟,應有九成熟了

黑椒汁和蒜茸汁,味道味道偏咸

白飯粒粒分明,但又是不夠熱
鐵板蘋果豬扒
配薯菜黑椒汁,薯條炸得香脆,味道合格,豬扒肉質軟腍,外層有少許炸粉,似用油炸做法,有點油膩,味道不過不失,一片蘋果,味道不酸又不甜,又不新鮮,車厘茄好像吃到有點漂水味,我吐了出來,西蘭花竟然也有點難吃,一股草清味

後來點的餐飲
用上印有香港情懷的杯子,熱杏仁霜,杏仁味濃,但有點過甜,荷蘭唂咕,有點似朱古力味,但沒朱古力甜,味道正常

埋單: $189

有幾位侍應好勤力執碗碟,但跟客人互動時就有點機械化,不懂應對

環境寬敞,亦沒有像其他冰室限制飲食時間,可以慢慢坐,慢慢傾

雖然對冰室扒餐都唔應該咁高要求,但今次的扒餐真的不好吃,性價比低
我肯定不會再幫趁金記食扒餐
其他食物也許有亂入再食的機會,但短期內都唔會再回頭幫趁
2022-09-09
生炸雞脾即食麵/意粉 配 烚蛋火腿沙律 $60雞比炸得好正,外皮好脆,入面多汁,即食麵則正常發揮,沙律好好味,除咗烚蛋火腿,仲有好多薯仔和有d水果,好大份量,女仔好難食得晒😂😂,結果我個沙律食咁好少就打包了。
炸雞脾即食麵/意粉 配 烚蛋火腿沙律 $60

2022-08-10 305 瀏覽
粉嶺中心越嚟越多食店,如果係計茶餐廳,金記我覺得係最好食、最乾淨。叫咗個金記焗豬扒飯,六十蚊左右,質素我係滿意,因為個茄底好香,芝士面都足料,溶得好靚,豬扒都大塊,好食過大快活、大家樂。雖然價錢偏貴,但我覺得都值嘅
2022-08-02 401 瀏覽
終於等到金記冰室進駐粉嶺! 之前食過其他分店,食物質素都好好,而家甘近可以成日來幫襯喇!餐廳環境舒適乾淨 地下會有投影提示大家小心地滑 好貼心夏日炎炎通常冇咩食慾 餐廳即時出左個特別MENU 喚醒下大家肚子! 冰鎮芥蘭配日式鼓油WASABI賣相加分,每條芥蘭都肥嘟嘟又翠綠,冰鎮效果令到芥蘭個皮特別爽脆! 沾埋日式鼓油WASABI 感覺好有趣,估吾到甘夾! 鎮江骨甜甜酸酸既醬汁好開胃,排骨炆到好鬆軟,底部仲有炆薯仔,送飯一流!地道霸王雞(例牌)例牌份量都夠多, 雞肉冇肥膏、好嫩滑! 烹調時間岩岩好吾會老哂!菠蘿柚子冰甜度適中,飲完真係透心涼! 總結: 食物維持高水準、店員有禮、台面有做足消毒特別安心翻兜指數 :(5星滿)

餐廳環境舒適乾淨 地下會有投影提示大家小心地滑 好貼心

冰鎮芥蘭配日式鼓油WASABI

鎮江骨

地道霸王雞(例牌)

菠蘿柚子冰

甜度適中,飲完真係透心涼!

總結: 食物維持高水準、店員有禮、台面有做足消毒特別安心

翻兜指數 :
(5星滿)
2022-07-28 226 瀏覽
閒日放假去食早餐,坐底咗叫侍應埋黎寫嘢,啲侍應點頭應咗,但一直無埋黎。隔咗一陣再舉手,個侍應終於出聲:見到勒,可以自助點餐架。心諗:如果第一次黎就知係自助點餐,就唔會舉手叫你過黎落單啦。我叫咗個豬潤通粉,好多年前係灣仔食過,覺得唔錯。所以有啲期望。通粉賣相唔錯,係細碗咗少少。食第一啖,就覺得伏伏地,點解口感咁似快熟牌,連個湯都有89成相似。自己煮都有咁嘅質素。唯一可取係杯凍檸茶,有檸檬的。唔會再黎食。
唯一可取係杯凍檸茶,有檸檬的。
唔會再黎食。