相信如果喺google到search香港推介嘅茶餐廳,九龍城聯發茶餐廳絕對榜上有名,今次喺星期六下午茶時間過去,都驚會有好多旅客同食客排隊去食,但可能上個禮拜啱啱先除夕完,啲內地旅行未落返嚟,所以人流相對較少,可惜嘅係我哋啱啱遇著換枱,所以都等咗20分鐘。埋到枱之後本身諗住嗌佢常餐同加塊西多士,但見佢哋個炭燒叉燒蛋飯咁出色又多人嗌,所以最後都係改變策略嗌咗:1)港式熱奶茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)炭火叉燒蛋飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)法蘭西多士 ⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️杯熱奶茶飲完好舒服,茶同奶嘅比例啱啱好,而個茶亦無苦澀味,出色。如果炭火叉燒蛋飯整體嚟講都唔錯,佢地仲會俾枝類似鰻魚醬汁你去撈飯黎食,配搭埋啲炒嫩蛋,口感確實唔差,只係佢標榜嘅炭火叉燒就真係冇乜炭火嘅味道。而最後嘅法蘭西多士亦無咩太大驚喜。而其中一個最大驚喜就係佢哋嘅價錢,佢哋嘅常餐獨特餐都講緊差唔多$70,被起坊間嘅茶餐廳貴咗超過3分1,而炭火叉燒蛋飯都講緊接近成百蚊,都係有啲誇張,或者因為有名氣嘅原因,所以定價都比較高。但確實呢個價錢以我印象比起澳牛更加貴,所以除非係順路經過,唔係特登過去又遇著多人排隊,盞令到自己食得唔開
1)港式熱奶茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2)炭火叉燒蛋飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
3)法蘭西多士 ⭐️⭐️⭐️/⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

而其中一個最大驚喜就係佢哋嘅價錢,佢哋嘅常餐獨特餐都講緊差唔多$70,被起坊間嘅茶餐廳貴咗超過3分1,而炭火叉燒蛋飯都講緊接近成百蚊,都係有啲誇張,或者因為有名氣嘅原因,所以定價都比較高。但確實呢個價錢以我印象比起澳牛更加貴,所以除非係順路經過,唔係特登過去又遇著多人排隊,盞令到自己食得唔開心。
2024-01-06
  • 炭火叉燒飯