2010-08-13
都在幾多報章雜誌看過介紹這裡,早就蠢蠢欲動想黎試下。係呢個大忙月,難得早收工,一於入黎大坑朝聖,見識呢個傳說中既肉餅山。除了肉餅,餐牌只有幾款小菜,貴精不貴多。三個人,五個餸夠飽了。店子小小小,大部份都係坐係路邊食,大熱天時係路邊食唔係說笑。先黎係肉餅山,睇落已經好鬆,賣相吸引。食落口果真鬆軟,個甜豉油完全發揮作用,不抗拒吃肥,但覺得肥多了點,少一點肥,個肉餅山也不會見得失色。雖是街常小菜,不是說笑,這裡真的好吃。馬拉盞炒通菜,食落鹹味唔多夠,唔夠盞。豆腐鮮帶子,跟想像中有點距離,鮮帶子普通,豆腐唔多滑,老了點,面頭d豆豉反而有驚喜,為呢碟餸加返少少分。薑蔥雞,雞肉夠滑,又係個豉油,真的好吃。配埋薑茸、蔥絲,不錯的。泰式骨,泰式醬味,配個炸得很香的排骨,伴酒之作。約50蚊一個有這水準的小菜,很不錯的。
約50蚊一個有這水準的小菜,很不錯的。