今次介紹嘅鐵板燒「三原」由來自神戶嘅大廚主理,採用黃色和紅色兩種主色調打造宮廷般嘅感覺。割烹鐵板燒 $780前菜沙律菜配搭自家製芒果汁,作為開胃菜就一流。純米吟釀Kamosu mori芳香微甜, 配搭海鮮會比較突出。蟹肉蟹子茶碗蒸高湯煮成嘅茶碗蒸,入口非常順滑,有鮮甜嘅蟹肉味。北海道帶子軟身嘅帶子配搭春卷皮,一軟一脆好大對比。令外加入左脆肉瓜和奈良漬,令到冇咁油膩。銀鱈魚雪白又厚身嘅季節銀鱈魚,配搭紫菜和牛油汁,魚肉雖然厚身但係一絲一絲極鮮嫩,好考廚師嘅功力。南非鮑魚煮之前廚師會送上嚟,可以見到好生猛。鮑魚片爽口又帶少少煙靭,配搭豉油牛油汁更加鮮味。另外鮑魚肝味道都好香濃,每一個部位都唔會浪費㗎。A5熊本和牛淺粉紅色達到A5級別,五成熟可以煮出粉嫩嘅效果,佢哋特別配搭自家製燒汁同埋柚子豉油,加少少Wasabi已經好好食。和牛炒飯炒飯夠晒火候,粒粒分明又有肉香。自家製紅豆雪糕紅豆新鮮製作,有濃厚嘅奶香味和紅豆嘅甜味。三原 (Cubus) (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖

割烹鐵板燒 $780

前菜
沙律菜配搭自家製芒果汁,作為開胃菜就一流。

純米吟釀Kamosu mori
芳香微甜, 配搭海鮮會比較突出。

蟹肉蟹子茶碗蒸
高湯煮成嘅茶碗蒸,入口非常順滑,有鮮甜嘅蟹肉味。

北海道帶子

銀鱈魚

南非鮑魚

A5熊本和牛

和牛炒飯
炒飯夠晒火候,粒粒分明又有肉香。

自家製紅豆雪糕
紅豆新鮮製作,有濃厚嘅奶香味和紅豆嘅甜味。

三原 (Cubus) (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖