2020-05-05 29 瀏覽
星期日同朋友行到咁上下 途中見到呢間馬祖養生湯麵館有下午茶 價錢好親民 一碗麵都係三十幾元 而且係養生湯底😋 市面上都比較少呢類型養生食肆 岩哂我呢啲怕油膩重口味既人食 佢既湯底都好足料 我地擇既個款湯底都有好多紅棗、龍眼、雲耳等等藥膳 令到個湯底好清甜😊另外餐廳都好體貼 一入門口就見到搓手液同紙袋放口罩😷我地點了每人一個麵另加一個小食: 1.) 藥膳清雞湯肥牛及唐生菜台灣手工麵$36 + 2 (由米線轉成台灣手工麵) 藥膳湯底既用料都好豐富 湯料有大量既木耳紅棗桂圓等等 令到湯底好清甜好入味 又健康真係養生一流 我地以為下午茶份量會少啲 點知黎到先發現呢碗麵既份量都好多 男仔都食唔哂😶 就算無額外加其他湯底 都已經好夠味 肥牛好大塊份量都夠哂既 台灣手工麵好彈牙 可能因為手工麵就比較飽肚既關係所以食唔哂啲麵條🍜2.) 藥膳白菜豬肉餃及花枝丸台灣手工麵配麻辣蕃茄湯 $36 + $2 (由米線轉成台灣手工麵) + $3 (加麻辣蕃茄湯)首先講講個白菜豬肉餃 皮薄餡多 麻辣蕃茄湯都幾有驚喜湯底帶點酸辣 都幾惹味小食追加1.) 紅油炒手 $32 紅油炒手一份有五粒 雲吞餡料足料同幾彈牙 辣味

我地點了每人一個麵另加一個小食:

小食追加
1.) 紅油炒手 $32
紅油炒手一份有五粒 雲吞餡料足料同幾彈牙 辣味配上雲吞都幾夾 不過怕辣既你就不太建議你點

2.) 滷水雞翼3隻 $25
滷水雞翼好入味 不過稍為有點太咸