話説同事一直都想試李錦聯喺西九美食廣場開嘅「Ben哥廚房」,不過開咗咁耐我都一直無興趣陪佢試😝。呢排忙到傻,食個快飯就最好不過,所以終於有機會試下「大廚」手勢。其實我每次經過間舖都見到拍哂烏蠅,今日終於開齋😏。呀大廚嘅架子十足,次次經開均無人向佢問津、木口木面都算,又永遠唔會主動宣傳下。呢次有幫襯,但佢塊面仍然係咁黑🌚,一句説話都無開聲講過,只係佢身邊個女店員(原來唔係老婆)有應我哋,而且落手落腳「煮」嘅都係個女人。題目話,大廚喺廚房入面拉低咗個口罩...。店舖無好清晰嘅餐牌,只係貼咗喺牆,但價錢十分細隻,好難睇😥。大部份套餐價都係$45,無湯、無飲品,性價比偏低。啲餸可以叫係即叫即煮嘅,不過其實啲餸本身已經一大包雪好(可能即係佢另外賣嗰啲懶人私房菜),而家主要係解凍煮翻熱去。題外話,佢呢間舖嘅廚房望落比同層其他舖乾淨😂。我哋要咗馬來咖哩牛坑腩($45)同秘製李錦雞餐($45),賣相普普通通,份量偏少🤔。飯同餸放落同一個盒,係咁咦有四件青瓜就當有菜🥒。唔好話我馬後砲,啲飯一睇都知係爛撻撻,食落同預期無落差,好難食、太濕,連咁基本嘅嘢都做唔好囉!馬來咖哩牛坑腩🥘,味道麻麻地,咖哩汁完全無
馬來咖哩牛坑腩
馬來咖哩牛坑腩🥘,味道麻麻地,咖哩汁完全無惹味嘅感覺,仲好似有少許藥材味。牛腩正正常常,偏細件,不過肉質唔韌嘅。另外,仲有薯仔🥔,食落霎霎聲...,未熟咁。
秘製李錦雞餐
秘製李錦雞餐,其實即係有丁點鹹味嘅雞而已,🐔味道一般過一般。出面食海南雞飯或者仲好,因為有黃飯同醬汁。再者,佢啲雞唔係去骨㗎,又斬唔開,雞味亦偏淡、肉少。
總括嚟講,我只能夠講「大廚」出品都係不外如事,味道未到難食,但真係好麻麻,我會覺得隨街執一間都可能好食過佢😅。最後,李錦聯嗰副唔憂做嘅樣子認真趕客,如果認為深水埗唔係你客源嘅話,咁就唔好紆尊降貴喇,拜拜你條尾👋。
2020-08-19
10 分鐘 (外賣自取)