2019-05-06 864 瀏覽
每年到咗四月底,所有香港嘅墳場附近都特別多孝子賢孫,無論天雨路滑定係烈日當空,都無阻一群群趁假期去拜山嘅人群。今年我哋又來啦,同時都衍生出一啲問題。一大棚人同時上山,同時拜山,同時落山,係咪想像到果種誇張陣勢?然後,好多人一齊落山——搵嘢食!於是成個柴灣,無論茶餐廳、快餐店或者係茶樓,都爆滿晒,真係搵食艱難!所以今次我哋醒啦,一早訂咗呢間太極樓,貪佢就腳又近地鐵站。間嘢主要食北方嘢,喺柴灣來講都應該比較少有。以下係我哋嘅試食報告。份量幾多下,湯料好充足,雞絲、蛋皮、木耳絲、腐皮、粉絲,添胡椒加醋更好味。雞絲粉皮冇乜特色,唔係好夠味。口水雞似乎唔係用新鮮雞,所以有啲鞋,同時唔係好夠啦。水煮牛肉啲牛肉肉質好韌,可取嘅係佢個粉浸耐咗之後惹味十足。第一次試呢種做法,上檯見到唔好睇,反而味道幾好,酸酸甜甜又開胃。好大陣煙燻味,原來半隻咁少,同埋略乾,不推薦。一個字:酸!如果你對呢口味麻麻地就唔好試啦。穩陣之選!唔知點解,食食下嘢,有隻雀仔喺個頭頂飛⋯⋯真嘅雀仔啊,唔知係咪間鋪太開陽。Anyway 試過,知道係乜嘢就算啦,總體,不過不失。
今年我哋又來啦,同時都衍生出一啲問題。
所以今次我哋醒啦,一早訂咗呢間太極樓,貪佢就腳又近地鐵站。
間嘢主要食北方嘢,喺柴灣來講都應該比較少有。
以下係我哋嘅試食報告。

酸辣湯

雞絲粉皮

雞絲粉皮冇乜特色,唔係好夠味。

口水雞

口水雞似乎唔係用新鮮雞,所以有啲鞋,同時唔係好夠啦。

水煮牛肉啲牛肉肉質好韌,可取嘅係佢個粉浸耐咗之後惹味十足。

乾燒黃魚

樟茶鴨(半隻)

好大陣煙燻味,原來半隻咁少,同埋略乾,不推薦。

糖醋排骨

一個字:酸!如果你對呢口味麻麻地就唔好試啦。

粉絲雜菜煲

穩陣之選!

Anyway 試過,知道係乜嘢就算啦,總體,不過不失。