2020-05-20 1787 瀏覽
📍#太極樓京滬飯店.🇭🇰香港柴灣柴灣道238號青年廣場4樓A號舖🇭🇰 Shop A, 4/F, Youth Square, 238 Chai Wan Road, Chai Wan.#柴灣 #中菜 #MFJ柴灣 #MFJ中菜#ChaiWan #ChineseFood #MFJChaiWan #MFJChibeseFood .人均消費: HKD138.味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆.太極樓不經不覺係柴灣已經咁多年!好食又說不上,一向屬同區實際性價比中尚的京滬菜!.⭐️#紅燒元蹄 ⭐️#水晶肴肉 HKD168HKD168有份紅燒元蹄加水晶肴肉真心抵!元蹄無論口感,味道都好好,膠質重,十分有口感但又不覺膩!可惜不能熱😞水晶肴肉好靚,味度不錯,亦不會過咸不淡!.Ⓜ️#賽螃蟹 HKD75好久沒食賽螃蟹,其實賽螃蟹個 賽 字是北京話解媲美,即是炒蛋白可以媲美蟹肉,相傳用黎呃慈禧太后🙊細個時香港好多餐廳都有賽螃蟹,今次味道偏淡,主要味道都係伴醋而黎,不過應該加了少少蝦膠一起炒,多左少少口感咁啦😂.⭐️#上海粗炒 HKD60上海粗炒雖然沒什麼
📍#太極樓京滬飯店
服務:
性價比: ⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆
⭐️#紅燒元蹄 ⭐️#水晶肴肉 HKD168
HKD168有份紅燒元蹄加水晶肴肉真心抵!
水晶肴肉好靚,味度不錯,亦不會過咸不淡!
紅燒元蹄

Ⓜ️#賽螃蟹 HKD75
賽螃蟹

⭐️#上海粗炒 HKD60
上海粗炒雖然沒什麼鑊氣,但味道又挺好味
上海粗炒

Ⓜ️#上海小籠包 HKD32
小籠包湯汁較少,比較普通
上海小籠包

四個人吃了六道菜,HKD500多真的很平宜,味道未到驚喜程度,但性價比絕對高!
不過服務就認真比較差,如果想舒服有享受可以未必適合

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #foodporn #fooddiary #相機食先 #吃貨 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
紅燒元蹄
上海粗炒
2020-01-18 1239 瀏覽
本身同屋企人去咗好多次,因為住柴灣,嘢食唔差,訂枱易,之前員工都唔錯!但近排唔知是否轉了老細,員工也不同了~昨晚我嘅生日又去,但十分之不愉快!11人食咗$1400, 埋單時無detailed Check單,到碌卡之後呢check看到最後多了三籠小籠包,我哋本身叫了2籠,問佢哋之下告訴我們人哋枱嘅小籠包嚟咗我哋枱,所以我哋要俾錢😱但我哋確係冇食到多3籠,只食咗兩籠本身自己叫的,我們理論啦,他們呢態度好差咁話碌咗卡冇得void, 第一次聽!無道理!真係食咗就唔介意俾錢...但真係冇食五籠囉😑我哋死都嘈,最後他們極不滿咁改單寫住個3籠是免費比我們...搞錯!屈人寺都咁,下次唔會再去了!到走時他們態度都好差咁望住我哋,阻收工?如此服務,真心唔會再幫襯~不如check CCTV? Crazy!!
2020-01-17
生日
2019-12-21 969 瀏覽
本身諗住黎食西餐,點知包左場。隔離日本野勁難食,所以就腳就唯有㨂太極樓,呢間野其實都勁,開左咁耐都仲未執✨叫左個小籠包,估唔到原來一籠得兩粒🤭不過認真係皮薄多汁,呢個出奇地好食,但到喉唔到肺。✨黃金炒飯:呢個飯味道ok幾有咸蛋香,不過食落好乾好乾,同埋除左蝦就真係乜料都無。✨菜肉雲吞饀多大大粒,味道ok正正常常。呢度傾計黎講幾舒服,環境夠大茶水任斟,坐幾耐都得。仲有自來雀添wo😂,個fd 話好有外國feel, 真係笑左。

小籠包

小籠包
2019-09-14 1443 瀏覽
本身book左中秋打邊爐,訂位前已經問當日是否仍享有生日優惠,果個男職員話有,係電話問埋要唔要登記左先,男職員話唔洗,到時出示第份證就可以了,滿心歡喜去,就係惡夢既開始...去到餐廳無人會招呼你,你要自己搵人安排你個位(訂檯係廢既),食具污糟又有裂口,未食已經心諗瀨野...你係唔會有水俾你沖洗d餐具既,可能餐廳響應環保掛到個爐先精彩,肥滔講得真係好岩,打邊爐最緊要係個爐,佢個國產爐煮極都唔滾,問佢拎蓋焗下佢喇,佢話d蓋爛晒wo, 佩服佩服!到埋單果陣,個職員話今日係無生日優惠,但明明訂檯果時問左話有,我先來食,食完先話無,根本口同鼻講,又話無男職員本人點點點,完全係不負責任,我唔係無錢俾!係唔中意d人咁做生意!劣評

2019-09-13
2019-07-22 1631 瀏覽
價錢接受。食物大眾化。味道就如果對食冇咩要求都可以。題外話。本人於7月6日已致電打電話去book7月20日晚和屋企人興祝生日食飯。7月6日致電問了有冇房先book。接聽電話個人話暫時未有人book房。可以預留給我。跟著滿心歡喜通知屋企人。到了7月19日,我都怕擔心有任何差池。所以我再致電 double confirm 是否已預留房給我。接聽電話個人依然答我:係呀!係呀。已預留比你。點知,當日我準時6點半到達,伙記翻查記錄,話沒有預留房給我。我話:有冇搞錯,我早2星期前打來book 話有我先會book ,如當時一早話冇房,我跟本唔會book 。當時真係火都嚟埋。咪同佢地理輪..........................搞完一輪緊係冇房比我啦。佢仲話我冇問聽電話個人性咩?有冇搞錯。一味話無辦法無辦法。跟著又話人地早幾個月前已book。總之,一定冇下次。
價錢接受。食物大眾化。味道就如果對食冇咩要求都可以。

2019-07-20
生日
2019-06-13 1429 瀏覽
大家住係附近,同朋友晚上8點15左右來試下呢間酒樓?完全無宣傳,住附近都唔知有呢間野係到,不過朋友話食過幾次,環境幾好上到去,見成層(仲有其他餐廳)都好清靜,日本餐廳直頭無開入到去,食火鍋得4枱客左右,之後有多了2台以呢個入座率可以生存咁耐應該有啲料到我地叫左個麻辣湯底,咸左少少,唔算差,都夠辣食物海鮮都有唔少,蠔,蝦,貝殼都有食落去又唔差喎最主要係環境一點也不嘈,係我呢世仔食過最寧靜一餐打邊爐,哈哈,而且無限時入座率唔應該我地食客擔心,我只關心食物質素,環境,不過有一點要改善,就係餐具有點污糟,希望會改善
大家住係附近,同朋友晚上8點15左右來試下
上到去,見成層(仲有其他餐廳)都好清靜,日本餐廳直頭無開
入到去,食火鍋得4枱客左右,之後有多了2台
以呢個入座率可以生存咁耐應該有啲料到

我地叫左個麻辣湯底,咸左少少,唔算差,都夠辣
食物海鮮都有唔少,蠔,蝦,貝殼都有
食落去又唔差喎

今天放假,在柴灣一帶食午餐,上了青年廣場上的太極樓,點了一個二位午市超值套餐。叫服務人員開茶,等了5分鐘,仍未開,要再催才開了一壺茶來,叫服務員取點餐紙,整張飛過來,態度認真惡劣!雖則食物可接受,但我想我不會再來這地方吃東西,貼錢買難受!
雖則食物可接受,但我想我不會再來這地方吃東西,貼錢買難受!
2019-05-06 864 瀏覽
每年到咗四月底,所有香港嘅墳場附近都特別多孝子賢孫,無論天雨路滑定係烈日當空,都無阻一群群趁假期去拜山嘅人群。今年我哋又來啦,同時都衍生出一啲問題。一大棚人同時上山,同時拜山,同時落山,係咪想像到果種誇張陣勢?然後,好多人一齊落山——搵嘢食!於是成個柴灣,無論茶餐廳、快餐店或者係茶樓,都爆滿晒,真係搵食艱難!所以今次我哋醒啦,一早訂咗呢間太極樓,貪佢就腳又近地鐵站。間嘢主要食北方嘢,喺柴灣來講都應該比較少有。以下係我哋嘅試食報告。份量幾多下,湯料好充足,雞絲、蛋皮、木耳絲、腐皮、粉絲,添胡椒加醋更好味。雞絲粉皮冇乜特色,唔係好夠味。口水雞似乎唔係用新鮮雞,所以有啲鞋,同時唔係好夠啦。水煮牛肉啲牛肉肉質好韌,可取嘅係佢個粉浸耐咗之後惹味十足。第一次試呢種做法,上檯見到唔好睇,反而味道幾好,酸酸甜甜又開胃。好大陣煙燻味,原來半隻咁少,同埋略乾,不推薦。一個字:酸!如果你對呢口味麻麻地就唔好試啦。穩陣之選!唔知點解,食食下嘢,有隻雀仔喺個頭頂飛⋯⋯真嘅雀仔啊,唔知係咪間鋪太開陽。Anyway 試過,知道係乜嘢就算啦,總體,不過不失。
今年我哋又來啦,同時都衍生出一啲問題。
所以今次我哋醒啦,一早訂咗呢間太極樓,貪佢就腳又近地鐵站。
間嘢主要食北方嘢,喺柴灣來講都應該比較少有。
以下係我哋嘅試食報告。

酸辣湯

雞絲粉皮

雞絲粉皮冇乜特色,唔係好夠味。

口水雞

口水雞似乎唔係用新鮮雞,所以有啲鞋,同時唔係好夠啦。

水煮牛肉啲牛肉肉質好韌,可取嘅係佢個粉浸耐咗之後惹味十足。

乾燒黃魚

樟茶鴨(半隻)

好大陣煙燻味,原來半隻咁少,同埋略乾,不推薦。

糖醋排骨

一個字:酸!如果你對呢口味麻麻地就唔好試啦。

粉絲雜菜煲

穩陣之選!

Anyway 試過,知道係乜嘢就算啦,總體,不過不失。
2019-04-13 675 瀏覽
柴灣的餐廳選擇不算多,吃久了自然想不出有什麼好吃,然而,碰巧讓我想到這所在青年廣場四樓的飯店,便決定一試。老實說,柴灣的上海北京菜真的沒有幾間,因此要求也不能太高,算是一解心頭之癮罷了。我們三人點了套餐,先來湯羹,不錯的,喝完也撐了肚子一半的空間。再來便是涼菜,雞絲粉皮,表面淋上花生醬,伴了青瓜絲,但就是感覺差了點什麼,對!是麻醬,所以還有進步的空間。再來是這碟黃金蝦,實在是有夠失望了,可說是吃過最不像樣的黃金蝦,本身吃東西也不挑,但這黃金蝦沒有起沙,沒有蛋黃的鹹,更是沒有黃金蝦應有的質感!大家真的不要點,無論什麼人也吃不到這種口味,因為根本不是口味的問題然後便是獅子頭,這個肉不錯,但可以再稔一點,但汁和肉也可以。

2019-01-09 1316 瀏覽
平安夜不吃西餐,反倒跑了去吃中菜。加上原本柴灣的青年廣場就沒什麼人 ... 所以一來就有位了有套餐,但想吃的不包括在套餐內~所以最後還是單點太極小籠包 ($32/4隻)皮稍為厚了點,不過有滿清的肉汁。紅燒獅子頭 ($75)獅子頭的色澤看起來很入味,吃起來也確實如此 ... 但肉質的口感很奇怪 Orz上海生煎包 ($25/3隻)比起小籠包,我覺得這個的味道更好!外層煎得脆脆的,內裡的肉汁也很豐富!上海炒年糕 ($72)年糕煙煙韌韌的很有咬口,醬汁味頗濃。整體來說,味道真是一般而己。或許下次真的有機會再來還是只打邊爐就好!?另外晚市的茶價每位$10 喔!
平安夜不吃西餐,反倒跑了去吃中菜。
加上原本柴灣的青年廣場就沒什麼人 ... 所以一來就有位了
有套餐,但想吃的不包括在套餐內~所以最後還是單點

太極小籠包 ($32/4隻)
皮稍為厚了點,不過有滿清的肉汁。

紅燒獅子頭 ($75)
獅子頭的色澤看起來很入味,吃起來也確實如此 ...
但肉質的口感很奇怪 Orz
太極小籠包 (4隻)
紅燒獅子頭

上海生煎包 ($25/3隻)
比起小籠包,我覺得這個的味道更好!
外層煎得脆脆的,內裡的肉汁也很豐富!

上海炒年糕 ($72)
年糕煙煙韌韌的很有咬口,醬汁味頗濃。

整體來說,味道真是一般而己。
或許下次真的有機會再來還是只打邊爐就好!?
另外晚市的茶價每位$10 喔!
上海生煎包 (3隻)
上海炒年糕
2018-12-24
2018-12-21 969 瀏覽
一向有家庭聚會都會到太極樓,貪佢地方寬敞,食物都是普普通通。昨晚又再光顧,發覺人手不太夠,雖員工也看得出己盡力,但發覺樓面都是生手又無培訓,服務完全到位,知這餐飲集團如何期望做到好的成績。食物方面6小碟保持水準,風沙雞不香口,雞胸肉很鞋,百頁小棠菜味道及賣相都肥佬,雲吞雞内的豬肉梅梅地應是劣質食材,甜口方面高力豆沙及豆沙鍋餅都美味。這次是太太埋單,離開後看清楚張單發覺總消費是$2292, 加一$229.2, 加埋應是$2521.2,但張單己自動省去毫子位,但竟然是roundup至$2522, 由這點可見此食店的待客之道。

2018-12-20
有日中午路經柴灣,順便食埋個中午飯,但唔想食得咁隨便,唔係怕會無人俾面。咁就去咗柴灣青年廣場上面嘅一間叫太極樓嘅餐廳。太極+食肆=整饅頭嘅阿梅?非也。係一間可以飲茶食飯嘅京滬菜館。我得兩個人,人少少唯有點午市客飯。一個麻婆豆腐,一個鎮江小排骨。料唔高級,份量唔大,但其實食野無非係食味道,呢兩個餸味道一流,廚師嘅調味功力十足,麻婆豆腐,少少辣多數人接受到,但個麻嘅感覺力度十足非常爽,少有。鎮江小排骨,甜中有酸,個汁黏而不膩。仲有橙送俾我地食。環境大,又舒服。仲會有雀仔飛到入嚟,呢點其實我有點怕。33飯餐+7茶位+10%=44蚊
咁就去咗柴灣青年廣場上面嘅一間叫太極樓嘅餐廳。
太極+食肆=整饅頭嘅阿梅?
非也。
係一間可以飲茶食飯嘅京滬菜館。
我得兩個人,人少少唯有點午市客飯。
一個麻婆豆腐,一個鎮江小排骨。
鎮江小排骨,甜中有酸,個汁黏而不膩。
仲有橙送俾我地食。
環境大,又舒服。
仲會有雀仔飛到入嚟,呢點其實我有點怕。

33飯餐+7茶位+10%=44蚊
  • 麻婆豆腐
2018-08-30 1310 瀏覽
太極樓 因為係近青年廣場 係四樓就係啦地區方便 價錢都合理平時食開小龍包 海皇羹 今次叫左個豬手 好大隻 四個人食 依個其實就飽左依個係每次必食既 京菜特色 鎮江肴肉個炒飯其實都好食既 但因為個豬手就真係太飽 依個飯打左包佢依度叫啤酒會有戰鬥碗 好有特色
太極樓 因為係近青年廣場 係四樓就係啦

依個係每次必食既 京菜特色 鎮江肴肉

個炒飯其實都好食既 但因為個豬手就真係太飽 依個飯打左包

佢依度叫啤酒會有戰鬥碗 好有特色

2018-07-02 1371 瀏覽
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸太極樓食了很多年了,由一開店,還是中學生已開始食,跟侍應們都熟悉了😂記得當年非常平,$25有個下午茶餐(麵+小籠包)🍜連豆漿🥤,之後慢慢加價 而加叫埋野飲大概$35埋單😊其實算很合理,加價不算大,都成七年了。我每次都會叫雞肉煨麵(走菜🥗🙅🏻‍♀️), 真系好合我口味,其實都幾清淡 但唔知點解覺得呢間最好食!出面第間食過,用嘅雞肉同麵同呢度好唔同,呢度口感好好??由一開始食到而加了😂無轉過口味😮小籠包都勁好食!不會太多料,其實有時候外面的小籠包太多料不一定好,呢度啱啱好。而且無加薑喺入面,正😋🌸🌸🌸🌸🌸🌸🐷🌸🌸🌸🌸🌸🌸🐷🌸🌸Thanks💓
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🐷🌸🌸🌸🌸🌸🌸🐷🌸🌸

Thanks💓
  • 雞肉煨麵,小籠包
2018-02-05 2536 瀏覽
可一不可再!天氣太凍所以想打邊爐但柴灣無選擇所以去左呢間酒樓打。再先我地一行二人7點鐘到,但待應話要八點應先有位,我地等行左一個鐘後,到返酒樓都唔可以準時入座而且待應安排混亂。之後就點火鍋湯底,我地揀左蕃茄薯仔湯,點知一上菜,就得一煲清水入面得零丁幾舊蕃茄薯仔,完全唔可以接受,之後要求店員更換,但店員堅持唔更換,更稱咁樣係正常。之後再揾酒樓經理,酒樓經理都話係正常,話煲多兩煲就有色,如果無就去自助食物吧拎啲材料煲湯底,真係完全唔可以接受。重要服務態度差,完全覺得咁樣上菜無問題。之後呢間酒樓係用傳統gas爐,我地一開始個爐火力唔夠要求換gas,但三番四次待應都不願意換,之後經多次要求終於有待應幫我地換爐,但換完爐情況都係唔夠火力,只係好似用暖水浸住啲食材,真係無法接受。第三次有一位好心待應幫我地換爐先終於可以打到邊爐。但我地八點入座,果時個爐熱已經係九點三。而具落單有漏單情況,第一次落單係到齊。但第二次落單一碟都無上到。而且自助食品吧衛生情況差,好多食物俾人拎曬都無再補充。成餐飯好似咩都無食過。更令人嬲既係待應既服務態度,十問九唔應愛理不理,完全無視我地既意見,經理態度就更加惡劣,完全無
可一不可再!
天氣太凍所以想打邊爐但柴灣無選擇所以去左呢間酒樓打。
更令人嬲既係待應既服務態度,十問九唔應愛理不理,完全無視我地既意見,經理態度就更加惡劣,完全無解決食客問題。
去呢一間餐廳根本貼錢買難受,永遠唔會再去,打食評係希望大家唔好中伏!如果去呢到打邊爐就不如去大型連鎖店打都無咁嬲。強烈建議大家唔好去呢家酒樓