2017-07-13
我平時好少飲茶,但父母逢星期一至六都會上茶樓,就偏偏星期日一定唔會去,因為佢哋話星期日人又多,咩優惠都取消,同平時食同一樣嘢但價錢都貴好多。所以會喺同親戚聚會先會喺星期日飲茶。之前幫襯開荃新天地嘅潮館,貪佢免茶免加一。但最近潮館關門大吉,於是轉場第一次去季季紅,其中一個好處係可以訂位。星期日午市,客人約八成滿,walk in都應該唔使等位。我哋坐樓上,有大玻璃,採光好好幾開陽,望到玄圓學院嘅翠綠山頭。地方都幾闊落。小點14.8,中點18.8,比閒日貴一兩蚊,尚算合理,粉麵嗰啲就比平日貴十蚊,四五十左右。小點嘅選擇都有唔少,棉花雞、粉果等等。點心質素合格,係炸物油咗少少。最驚喜係蒸飯,當以為係一般盅頭飯,但原來用大大個蒸籠上,蒸籠底鋪有荷葉,飯面上滿滿嘅餸,賣相好吸引。豉椒汁好濃味,好有誠意。平均每人60食到飽一飽,假日價算好抵。
平均每人60食到飽一飽,假日價算好抵。