2019-02-18
星期六瞓到12點幾出門搵食都2點半了,見陽光燦爛又藍天白雲,梗係去遠d搵吓新野食啦 這間在西環主打星馬菜既馬六雖然對元朗妹黎講係遠左d, 但係為左個冷特別既魔鬼魚飯都想去踩吓場試一試一入到去就見到新淨茶記格局,但配有靚少少既裝飾,加上店員熱情招呼下午茶時段又唔算人多,坐落都算舒服下午茶餐選擇都幾多, 價錢也抵食,但作為起身後第一餐..都係㨂個午餐穩陣d加上主打魔鬼魚椰醬飯係午餐餐牌先有二人同行就梗係要㨂多個幾樣野開心share 啦! 重口味既我就㨂左「馬六咖哩麵」 甜品就點了「班蘭糕」-意想不到的差而飲品就點左「馬來生薑手工拉茶」同凍「白咖啡」燒魔鬼魚椰醬飯- 一看賣想感覺已很不錯椰醬飯色香味齊全, 魔鬼魚有咬口加埋個濃味汁充滿星馬風情⛱馬六咖哩麵- 湯底味濃兼有香辣咖哩味,配料有扎肉(帶有黑椒)、魚條、雞絲屬驚喜之作,麵條仲有粗麵混米粉班蘭糕- 失望之作! 未有任何班蘭味,口感也偏粉和欠彈性馬來生薑手工拉茶- 尚算合格 唔會太甜也有清清生薑味白咖啡-還可以吧!都是偏淡口, 未見特色大食後二人收費$165,價錢也相當合理,但要元朗妹再山長水遠去幫襯就要諗諗了
加上主打魔鬼魚椰醬飯係午餐餐牌先有
加埋個濃味汁充滿星馬風情⛱
班蘭糕- 失望之作! 未有任何班蘭味,口感也偏粉和欠彈性
馬來生薑手工拉茶- 尚算合格 唔會太甜也有清清生薑味
白咖啡-還可以吧!都是偏淡口, 未見特色