黑門水產すいさん (棉登徑)

KUROMON AQUATIC JAPANESE RESTAURANT (棉登徑)
近年,日本餐廳如雨後春筍般在香港蓬勃發展,但水準卻參差不齊。幸運地,我們今晚吃到一間在水準之上的食店,雖然要排隊等候,也是值得的!喺人來人往嘅尖沙咀「尖沙咀棉登徑」有間【黑門水產】。到門口就聞到有濃濃嘅日式風味,正宗的日本海報同旗幟在門外,裝潢亦好有特色。好開心又可以去旅行咁。今次旅程會係大阪既「黑門市場」【黑門水產】以大阪難波既「黑門市場」為主題整間餐廳由外到內都充斥着濃郁既日本魚市場風格,餐飲水內既每一件擺設,每一張五彩海報,每一個角落,每位員工既衣着,甚至氣氛都令人猶如置身當地享受新鮮既海產盛宴。服務員分配我們到吧枱位置,望落有點兒似日本既居酒屋既坐位呢。裝修很新,很乾淨。亦有很多日本風格的照片呢!【黑門水產】既食材非常多,唔同既食材,唔同既製法,包你心滿意足...標榜供應大阪黑門市場著名的美食,由刺身、壽司、浜燒,通通一應俱全。.先來一份前菜吧!黑醋蟹肉蟹子薯仔沙律 $78首先叫左一份前菜,軟綿綿既薯仔蓉夾集住蟹肉絲同埋蟹子,味道份外清新加上微微帶酸既黑醋汁,酸酸地幾開胃。蟹子同薯仔真係會食過不停!好好食!其次刺身四盛 $160都到了!刺身四盛由「三文魚、油甘魚、甜蝦及帆立貝組
喺人來人往嘅尖沙咀「尖沙咀棉登徑」有間【黑門水產】

好開心又可以去旅行咁。今次旅程會係大阪既「黑門市場」

【黑門水產】以大阪難波既「黑門市場」為主題

亦有很多日本風格的照片呢!

標榜供應大阪黑門市場著名的美食,由刺身壽司、浜燒,通通一應俱全。

先來一份前菜吧!
黑醋蟹肉蟹子薯仔沙律 $78

黑醋蟹肉蟹子薯仔沙律

其次刺身四盛 $160都到了!
刺身四盛由「三文魚、油甘魚、甜蝦及帆立貝組成」

刺身四盛

份量就唔算太多,但切面厚身有口感,特別係油甘魚紋理清晰,魚肉清透,證明好新鮮。
刺身唔新鮮真係有樣睇呢...

刺身四盛

甲羅燒近呢年門非常受歡迎...所以...

黑門令蟹味噌甲羅燒 $72/per one
須要用到有豐富蟹膏既蟹上蓋加上較濃味既調味料以炭火燒熟,黑門令蟹味噌甲羅燒就用左味噌做調味,日本人既味噌機本上等同於必需品。
黑門令蟹味噌甲羅燒

燒好既甲羅燒香味誘人,[蟹子、蟹膏、味增、葱粒混為一體」

鹹香味帶有蟹膏本身既鮮,用簡單既餅乾配食,何等奢華既小食。而且味道上是非常搭配的。

但整體好食的黎又咸了一點。
黑門令蟹味噌甲羅燒

食完咁濃味既甲羅燒,上兩杯特飲爽一爽。慢慢食慢慢嘆!

我當甜品既心態去食埋呢...
海底之深 $58
淨係個名已經相當好聲,海藍色既加上頂層既泡泡,就好似係大海入面浸泡泡浴咁,味道近似波子汔水又帶一點薄荷味,清新又涼快,果然非常貼題。
海底之深

綠茶鮮奶 $68
顧名思義就係綠茶雪糕加上鮮奶,一點都不複雜,先飲一口鮮奶,奶味帶甜甜的,將雪糕混埋飲會更好一點。綠茶雪糕非常滑加上濃味,一淡一濃,So match!

繼績燒燒燒...牛油燒帆立貝 $$72/per one
再黎既係同樣是燒既牛油燒帆立貝,切細既帆立貝浸沒在牛油既溶液入面,吸收左牛油既精華,味道當然特別濃,對於超喜歡牛油香既我,當然要比10個讚。

牛油燒帆立貝

磯燒活鮑魚 $68/per one
最後一燒有請磯燒活鮑魚岀場

磯燒活鮑魚

本來一都覺得活鮑魚一定係口感較實,見店員極力推介才試試!
就不知為何呢到既活鮑魚竟然有一種柔軟感

磯燒活鮑魚

不差比帆立貝既鮮味,不多加調味,反而仲多左一份本身既清甜味。同埋個樣望落去,新鮮到傻啊!

呢個油甘魚鮫 $128真係不得了
油甘魚鮫

食落好香又油,因為魚油帶普整件油甘魚鮫的味道!

油甘魚鮫肉多,較滑既魚肉帶上一點點既魚油,味道雖然清,但清而不俗既感覺都唔錯。

黑門大阪燒 $78
日本大阪最有名氣既除左章魚小丸子就一定係大阪燒!

黑門大阪燒

因為主要既用料係高麗菜,飲食起黎不會覺得膩,另外特別喜歡白色既醬汁加上海苔同柴魚片既逢鬆感,讚!
呢個都係食唔停架!

總結:
【黑門水產】整體餐廳完美呈現到日本既貼地感覺,而且食物製作一絲不苟,價格亦不太貴。
地道特色小食、和牛、海鮮、刺身壽司及各種時令食材可以係呢度搵到!

加油!要堅持食材採自日本空運到港是可行的!不過呢度用餐個環境真係舒適寬敞。太舒服了!
題外話/補充資料: **要食呢間餐廳建議先落booking,因為食客認真多到爆炸**
牛油燒帆立貝