2023-03-15
泰濃麵行下街搵野食,見到個門面即刻有個感覺,應該係隱世小店,所以立即行入去試下。咁岩下午茶時間,可以嗌TEA SET,但其實呢度既TEA SET只係碗麵少D平D,但食完其實都好飽,所以好足料。呢度唔大,但坐落唔會太迫,周圍貼左唔少食物既相片,但感覺又唔會好老土。我order左一碗雞脾肉冬蔭功薯粉同頂級肥牛冬蔭功黃麵。兩碗粉來到,都幾有驚喜,唔只有主食,上面仲有唔少配料,分別有蝦、蜆、蟹柳,雖然都只係各樣得一個,但普通一碗麵配料有以上呢幾樣算驚喜先試試雞脾肉冬蔭功薯粉,薯粉都幾入味,冬蔭功湯底係較過濃稠度,雖然點了小辣,但味道方面唔會太過淡,令你每一啖麵都食到湯底既味道,幾出色另外頂級肥牛冬蔭功黃麵,牛肉方面,其實就時平時打邊爐比較平的款式,不是入口很軟,反而是有D韌,但湯底以及配料實在太出色, 彌補返呢方面既缺憾。黃麵=油麵(但又有點不同),不過同樣很入味,每一啖都充滿冬蔭功湯的味道。這一碗湯底沒有特別減辣,反而辣一點更惹味,最後我連湯底都全部飲埋。小食試了炸芝士雲吞,很驚喜,夾埋泰式甜酸醬,出來效果好好,反而沒有點醬的情況下吃了一口,感覺會好淡,所以醬汁是昇華了整碟雲吞,推薦。飲品加
我order左一碗雞脾肉冬蔭功薯粉同頂級肥牛冬蔭功黃麵。
飲品加了18元,加班蘭梳打特飲,起初來到只有半杯,嚇一跳,原來會另外加一支梳打水給你,可以因應自己需要加多少不過味道就真是有點淡,其實和只飲梳打水沒什麼分別。
整體我覺得食物都令人十分滿意,但因為生意好好,攞餐牌都等了10分鐘,但是一間十分值得回頭的餐廳嘅