2019-02-28 24 瀏覽
今日同朋友去食開年飯,之前都試過呢間係the one嘅分店,今次就去試下旺角分店睇下水準點。佢位置超級方便,旺角E2出口隔離就係!感覺上呢到闊落d,坐得舒服過尖沙咀店。大概七點到,都仲有空位,不過好彩去得早,因為之後已經好多人等位。串燒—雞、牛、豬燒得啱啱好,肉質仍然好嫩,而且有特別嘅醬料醃過,好惹味!配有一種有馬來西亞風味嘅醬,入面應該有撈少少花生醬,中和番燒烤嘅味道。豬頸肉米紙卷入面包咗類似檬粉、青瓜等食材,配埋酸酸甜甜嘅醬汁,係一道幾開胃嘅菜式。春卷都係配酸甜嘅醬汁,不過今次仲配埋生菜,我地嘅食法係春卷放入生菜捲埋食。因為本身春卷係油炸食物,於是生菜就可以中和呢種味道。香茅燒烏頭推薦!呢條魚係即叫即燒,所以要等大概40分鐘。魚上面舖住啲海鹽,作用應該係令到本身無調味嘅魚可以有味道,配埋佢特製嘅綠色醬料,真係好好食!大蝦菠蘿飯材料豐富,啲飯都算係幾香,唔會炒到一pat野,而且都幾大份,我地幾個最後都食唔曬越式咖喱軟殼蟹配法包咖喱非常香,因為我食得辣,所以佢辣嘅程度我接受到,佢地將軟殼蟹同配料都係分開上,所以唔會因爲浸到好淋而變咗一pat野,將法包點下咖喱食令到個包嘅味道無咁寡。對旺
串燒—雞、牛、豬

豬頸肉米紙卷

春卷

香茅燒烏頭

大蝦菠蘿飯

越式咖喱軟殼蟹配法包

對旺角分店印象好好,坐得又舒服,班staff都好nice,有咩要求都會即刻跟進。最重要個part:食物!全部都達到水準以上,得閒約班朋友聚聚真係唔錯!