2021-04-04
呢間京滬菜係將軍澳有一間店,聽聞好多人去食,最近係銅鑼灣開咗分店,食左2次,覺得幾好食,決定出個post 重點推介幾樣同大家share:呢個湯個人覺得CP值幾高,一鍋嘅分量有至少6/7碗湯,而且足料又養顏。雞湯味道以鹹鮮為主,用雞、金華火腿等材料熬製,配埋花膠,唔會過鹹,飲咗好多碗都唔頸渴。呢個組合比較少見,桃膠用冰糖提味,底層嘅雙皮奶,加埋淡淡嘅薑汁味,十分養顏。第一次嚟食嘅時候,以下呢兩樣最值得推介:你可能會覺得,燻魚有咩咁特別,甚至未必會留意呢度菜。呢度嘅做法係我食過嘅燻魚嚟講最好食,最貼近上海真正嘅風味。大家平時食嘅燻魚多數係冷盤,但係真正嘅做法係熱盤,炸過之後,d骨脆到甚至可以食埋落肚,調味唔會過甜,非常符合香港人嘅口味。
[膏蟹年糕]
趁膏蟹仲係當造嘅時候,決定嚟食。膏蟹爆哂膏,膏嘅鮮味同鹹香滲埋落去啲年糕到,煙韌嘅年糕帶甜,基底主要係用醬油調味,調味同蟹膏嘅甘香配合得啱啱好。
[砂鍋花膠雲吞雞]
[核膠雙皮奶]
第一次嚟食嘅時候,以下呢兩樣最值得推介:
[北京填鴨]
呢間嘅北京填鴨可以話係香港嚟講,我食得出最接近我喺北京食,亦冇咁油膩。鴨皮香脆富油香,唔會見鴨皮下嘅脂肪,食落去冇咁油膩同heavy,一啲都唔騷。呢度嘅配料有好多種,大家可以試吓唔同嘅口味。
由於係即叫即燒,製作需時,建議入座時就order。
[上海炭燒燻魚]