2019-06-09
雞煲打邊爐已經食過唔少次朋友介紹咗一間叫做尚上寸夏嘅,喺佐敦嗰邊。聽聞性價比極高。心郁郁想去試吓Book位來講都唔算麻煩。因為天雨路滑嘅關係我哋延遲左半個小時才到達餐廳,侍應嘅態度亦都10分和藹可親,遲到都留咗張枱比我地,果然係今時今日應該要有嘅服務態度!打邊爐之前食咗個雞煲先中辣來講,都唔算10分麻辣。而且食食吓仲覺得好過癮 辣得十分之惹味。雞肉的確係好嫩滑,食到好多有肉嘅部份,唔會係好多雞頸同埋雞頭。整體來講都係淡淡肉。到咗打邊爐加湯,我哋就已經揀咗個花膠雞,聽聞都係好出名必定要食嘅。濃郁嘅雞湯出晒汗呀唔得呀唔得呀然後就叫火鍋配料,有桂花魚片,同埋生劏白鱔片,明顯用材係新鮮嘅。師傅刀工亦都好好,睇得出條桂花魚應該係新鮮,啱啱去世不久。配埋濃縮左嘅花膠雞湯精華,一絕!其他火鍋配料我哋仲叫咗手切極品靚牛皇,充滿牛味!大約係湯滾嘅時候放落去5秒左右就可以食得。食生少少都冇問題。然後叫咗個牛白肉,呢樣野都唔係周圍有得食,竟然呢間餐廳有,充滿期待呀!分量亦都10分多,都係厚切的,熟咗嘅時候配埋豉油蒜蓉嘅醬料,入口爽脆,絕對好難咬得開嘅感覺,值得一試。然後叫咗手打三色滑同埋牛骨髓,值得讚賞嘅就
Book位來講都唔算麻煩。
打邊爐之前食咗個雞煲先
然後叫咗手打三色滑同埋牛骨髓,值得讚賞嘅就係呢間餐廳嘅火鍋配料種類好多,相比出面嘅餐廳選擇更加豐富。份量亦都足夠。四個人食完全係有滿足嘅感覺。
一定會再次光臨。同其他朋友一齊食多次先。
另外所有服務員亦都好貼心,主動地幫我地加湯同埋教我地控制火候。