2018-10-02 96 瀏覽
今日出左尖沙咀shopping,行到肚餓。走左去樂道個條街搵野食食!🤤見到呢間食泰國粉麵既舖頭,就諗起前排係泰國食過一碗粉個湯底勁濃勁好味!成日都好想食番。 所以就入去食下,睇下呢間做唔做到泰國食到個種感覺先!入到去餐廳好有泰國feel,播住d泰文歌。牆壁都掛滿了相片,很有特色!一坐底,餐廳職員好nice咁同我地介紹一下。湯底分為濃湯同冬陰公湯底。佢地既濃湯除左用左好多豬骨去煲成之外,再用左豬紅去令到個湯底更加濃郁!而我就揀左個 安格斯肥牛濃湯麵。麵有4款可以揀。我就揀左 薯粉!🤤都幾大碗喎!除左安格斯肥牛之外,原來仲有魚蛋,豬膶,秋葵,通菜……等等,仲落左好多香料落去,令到成個湯底除左好濃味之外,仲好香!好惹味。薯粉都好夾呢個湯底,亦吸收哂成個湯。薯粉口感彈牙煙韌。湯底同泰國食到既有得揮!🤤好味!安格斯牛肉黎到既時候仲係半生熟,所以肉質好嫩滑!👍😊朋友就叫左 手撕雞濃湯河粉。材料同我個碗一樣,只係多手撕雞。我地就share黎食😊手撕雞都幾好味,唔會話好“鞋”肉。都唔錯!另外仲叫左小食 食。泰式酸辣鳳爪🐣,都幾大碟!鳳爪個辣味做得幾好,唔會過辣。鳳爪亦好大隻多肉。仲完全去哂骨。食落相當

一坐底,餐廳職員好nice咁同我地介紹一下。

而我就揀左個 安格斯肥牛濃湯麵。麵有4款可以揀。
我就揀左 薯粉!🤤

安格斯牛肉黎到既時候仲係半生熟,所以肉質好嫩滑!👍😊

另外仲叫左小食 食。

泰式酸辣鳳爪🐣,都幾大碟!
鳳爪個辣味做得幾好,唔會過辣。鳳爪亦好大隻多肉。仲完全去哂骨。食落相當惹味!

唐生菜配泰式蝦醬🦐
呢碟菜個蝦醬又幾好味,佢個味道帶少少辣得黎仲有少少既甜味。所以唔會話好鹹。
生菜夠新鮮爽脆,沾埋蝦醬 夠哂開胃!

仲可以加錢 配埋特飲🍹
叫左杯出面少有既“泰式蝶豆花”,成杯野紫色 好靚。
蝶豆花 好健康的,對心臟好亦可以降血壓。
味道酸酸甜甜,好好味!😊