2023-07-07
上一次食omakase係喺半島,雖然每樣嘢都大大份、靚、好食,但感覺總係有點太Standard。Omakase就應該係享受無法控制帶來嘅驚喜,應該要被驚艷、被inspired。寿久乃嘅師傅嘅手勢當然賞心悅目,近距離睇師傅切蔥、刨拖羅蓉都覺得好好睇,但最佩服係師傅嘅專業,要介紹哂個set嘅食物嘅產地、盛產月份、烹調方法都已經好impressive,同師傅傾偈時講起魚嘅品種、習性,以至日本各地文化歷史、旅遊逸事都覺得獲益良多,師傅係一個非常風趣友善嘅人,一邊好熟練又從容地烹調,一邊同我地分享咗好多佢入行以唻嘅趣事。餐飯感覺好似置身喺一個好資訊豐富嘅飲食節目之中。從來睇飲食節目最大嘅遺憾就係唔可以直接食,而今次係可以嘅!上:宮崎縣澤蟹、沖繩縣水雲、千葉縣嘅蜆,以淮山、牛蒡、鰻魚卷成嘅八幡卷。左下:用鱧煮成嘅吸物。鱧有好多細骨、切斷成可以食嘅狀態,用莓輕輕點綴,配以晶瑩通透蓴菜。右下:唻自四國愛媛縣嘅鱸魚刺身,可以配醋橘、紫蘇花或者酸汁。白蝦三食:富山縣嘅白蝦。只有三月至七月嘅白蝦夠甜可以做刺身。左:刺身。首先急凍,然後師傅將活蝦剝殼,每一條蝦肉都係一隻完整嘅蝦,半透明嘅蝦新鮮到好似仲可以跳舞
從來睇飲食節目最大嘅遺憾就係唔可以直接食,而今次係可以嘅!
白蝦三食:
富山縣嘅白蝦。只有三月至七月嘅白蝦夠甜
可以做刺身。
左:刺身。首先急凍,然後師傅將活蝦剝殼,每一條蝦肉都係一隻完整嘅蝦,半透明嘅蝦新鮮到好似仲可以跳舞咁,躍り躍り,就係形容蝦嘅新鮮,上碟時白蝦有種入口融化、細綿黏口又彈牙嘅質感。
右上:炸白蝦。就係剛才嘅白蝦,可以連頭連殼食,炸過嘅白蝦蝦殼金黃色,比刺身多一分香。白蝦係富山縣居民常吃嘅食物,對心血管系統同骨骼都非常好。
右下:富山縣傳統料理,白海老真丈。亦即係蝦丸,但比起我地平時食嘅蝦丸鬆軟好多,蝦味亦比較濃。最surprised嘅係真丈嘅外皮,做得好薄。
唻自熱海嘅金目鯛,非常新鮮,淥一淥個魚皮已經可以上。
水八爪魚。師傅分別將腳切成圓片,並切出吸盤,可以醮少少芥末醬油漬食。
宮城縣赤貝。望住師傅兩下散手,撻一撻,𠝹一𠝹花,隻赤貝變到成朵牡丹咁,賞心悅目。
岩手縣嘅紫海膽。試咗兩隻,師傅話每隻不同味,視乎生長地點,海草附近就清甜,石頭附近就重礦物味。果然冇錯,我嗰隻就礦物味,另一隻就creamy啲。師傅仲教我地睇海膽內殼去分辨海膽新唔新鮮。
九州鹿兒島嘅目光魚。炸得好薄好脆,可以連頭連殼食。發覺餐廳好擅長將炸物整得薄脆多汁、表面乾身唔油膩,即使炸物都有種輕盈感覺。
左上、右下:神奈川嘅飛魚,魚中間師傅放咗少量薑蔥。
右上:櫻島嘅間八
左中、左下:長崎嘅伊佐木
右中:關鯖,係鯖魚中唯一可以生食嘅品種
上:中拖羅
中:大拖羅,師傅用鹽中和咗油膩感
下:天身,亦即係中間部分嘅赤身,比較瘦,於是魚味比較出,肉亦比較嫩,好似一片飽滿嘅唇。
上:蔥吞拿魚腩
下:麵豉湯
非常甜嘅富良野赤蜜瓜,隔離驟眼睇以為係豆腐,但其實係粟米味嘅mousse,今餐嘅驚喜一直維持到去到甜品。
一定會再返唻食。