2021-07-26 2486 瀏覽
想係呢間食生日飯 真係要好好睇落去話說朋友同我食生日飯事前想俾個Surprise我,所以老早放低個蛋糕,但一入到去已經俾Waiter啤到實問佢黎做咩,以為佢咁早黎食野阻住佢地set場😂都明既,阻住你做野,但其實放低個蛋糕都唔洗咁惡既😂去到現場,我地叫到成枱野食唔逐一寫晒啦,寫d令我有印象既野啦👉🏻 蟹味蹭甲羅燒我地叫左3隻味,明太子,海膽,黑門令其實枱上有個爐,但原來個爐係裝飾😂, 佢拎左3個個甲羅燒黎話俾我地影左相先,轉頭就收走返去佢地個Bar頭到燒😂, 望住個爐表示黑人問號😂😂👉🏻 炭燒雞泡魚干係好食既,放耐左都唔會變硬,但portion真係好細,一人2-3條都KO晒😂👉🏻魚肝係好香魚肝同魚油味,但一碟得2舊仔同menu圖有4舊有d 出入,係咪我地對佢個standard有d咩誤會😂我地開左支 燒酌Waitress拎盤冰埋黎,但附加既"古惑冰夾"係夾唔到冰既😂, 我地最後要用匙羹「筆」落去杯到😂而因為生日關係,朋友想俾驚喜我 (老實講,我事前只係諗住食餐飯,完全冇諗過有蛋糕)而一位"長期處於惱怒忟憎狀態"嘅侍應 (幾次行過起菜都會突然爆下粗,發下脾氣咁樣🤣)佢3翻4次走埋嚟問我哋「甜
想係呢間食生日飯 真係要好好睇落去

話說朋友同我食生日飯
都明既,阻住你做野,但其實放低個蛋糕都唔洗咁惡既😂

去到現場,我地叫到成枱野食
唔逐一寫晒啦,寫d令我有印象既野啦

👉🏻 蟹味蹭甲羅燒
我地叫左3隻味,明太子,海膽,黑門令

👉🏻 炭燒雞泡魚干

👉🏻魚肝

我地開左支 燒酌

佢3翻4次走埋嚟問我哋「甜品係咪拎走❓」跟住我見到朋友已經尷尬地唔想回應佢😅

到我哋食曬所有嘢
收起曬所有碟嘅時候,"忟憎男"再次出現,再問我朋友:「蛋糕起得未呀❓」

其實咁既情況下有d尷尬
而我由咩都唔知嘅情況底下,經過"忟憎男"多次提點,已經知道晒,多謝晒😂

突然全場熄燈,係熄晒燈個隻
然後突然播到老練咁大聲既生日歌,"忟憎男"如償所願可以起佢「提左幾次」既個蛋糕😂

再插埋支煙花蠟燭,全場都知你生日

而嗰首生日歌播足三次❗係三次❗係好尷尬嘅三次❗不斷loop❗最後係我叫個waitress不如停左首歌先 😅

總結:其實野食係幾好食,但服務真心要改善下,野野係客人隔離發脾氣+掉野+講粗口,又刻意破壞人地生日驚喜😂

朋友後尾都話:「其實我地拎得蛋糕黎,又點會拎走❓」
點會問條咁既問題❓唔應你都算,仲要再問幾次「蛋糕起得未❓」

其實係佢問之前,朋友已經扮去厠所叫佢地起,仲走埋黎問其實係咩用意❓

所以我地既結論係:

忟憎男係有心玩野🤷🏻‍♀️