2019-06-21 56 瀏覽
小弟聽日就要去台灣旅遊,臨去之前都會喺香港食番餐台灣菜!呢間餐廳叫圓山台灣料理,位於尖沙咀金馬倫道,一上到去就覺得好有台灣本土餐廳嘅感覺。就咁睇,呢間餐廳同其他中菜餐廳好似冇乜分別,但係細心啲睇,佢有好多台灣特色菜!第一個台灣名菜就係三杯雞,三杯嘅意思即係用三杯唔同嘅調味料去煮,分別係米酒、醬油、麻油。呢度嘅三杯雞一煮出來,香味四溢,滋滋聲,熱辣辣,味道唔會太鹹,啱啱好,夠哂麻油味。第二個菜就係鹽酥脆豆腐,豆腐炸到外脆內軟,再用椒鹽調味,令人食完再食!第三個菜好特別,係咕嚕黑豚肉,平時廣東菜就成日都會見到咕嚕肉,估唔到喺台灣都會有,仲要用黑豚肉!佢呢度嘅咕嚕肉做得好出色,先走油,令每塊都鎖住肉汁,外脆內軟,味道又啱啱好,唔會太甜或者太酸。第四個係台式雙拼,分別係辣鴨舌同鴨肉,鴨舌非常惹味,微辣,又大隻;鴨肉啖啖肉,非常容易吃!第五個係招牌鮑汁海鮮炒飯,炒飯好多料,又元貝粒,又蝦肉粒,又有蛋粒,超級好味,極力推薦大家試下。最後一個就係台灣A菜,好爽,好得意嘅感覺。總括而言,圓山台灣料理係得嘅,大家快啲去食下啦!
小弟聽日就要去台灣旅遊,臨去之前都會喺香港食番餐台灣菜!

最後一個就係台灣A菜,好爽,好得意嘅感覺。

總括而言,圓山台灣料理係得嘅,大家快啲去食下啦!
2019-05-30