2018-09-15
Happy friday. 又到了我最愛的星期五, 再約了最愛的蝦子餅到上環食意大利私房菜。從上環站出來對面馬路就到了, 是一間細細既餐廳。快到7點的時候都有一半入座了, 如計劃星期五晚來也先訂位較穩妥。 我們先點了份香蒜白酒煮大蜆多士。 花甲在白酒和蒜蓉烹製下好嫩口。 蜆肉很乾淨, 沒有沙, 而麵包十分脆口。 配合嫩滑的蜆肉令人十分回味。前一天食了難食的牛扒, 今天本來對牛扒沒有興致。 但蝦子餅很想試, 我們便叫了一份。 幸好有食牛扒, 美國安格斯牛扒配蘆筍燒汁。 牛扒是薄薄的, 燒成全熟, 牛味十足。連根都好好食。 配上幼長的蘆荀和火箭菜, 和 一隻酸maymay嘅汁, 好開胃。最後我點了一個藍莓芝士蛋糕作今日嘅happy friday嘅ending。 因為藍莓醬用新鮮藍莓製成, 藍莓入面仲有好juicy。 芝士唔會太甜, 芝士味好濃我鍾意食。總括而言, 服務殷勤加上食物呢水準出色。 以每位100幾蚊嘅價錢享受到咁好食嘅食物, 好值得。
從上環站出來對面馬路就到了, 是一間細細既餐廳。