2020-05-31
最近疫情放緩不少,出去食嘢嘅意欲都增加左。就係新都城商場二期,有一間主打食潮州打冷嘅餐廳,叫做四點金。由於得兩個人,小菜嘅款式可以話係花多眼亂。對於有選擇困難症嘅我哋,最後揀咗二人餐,有三餸一湯,加埋甜品都係二百幾蚊。小菜嘅選擇亦都唔少,除咗有海鮮和肉類之外,仲有唔同嘅滷水拼盤。胡椒豬肚湯胡椒豬肚加埋芥菜,飲落去辛辣味非常,而且好暖胃。豬肚湯係屋企都比較難去處理,一般都好多功夫,所以出去飲最好不過。滷水鵝拼盤呢個滷水鵝拼盤有齊晒你喺潮州菜想食嘅嘢,除咗鵝片之外,仲有鵝腎、豬脷、紅腸等等材料,送酒一流。黃花魚黃花魚啲肉好滑,加上其他香芹和白蘿蔔等等配料, 好家常的個小菜!家鄉春菜炆豬腩呢一個相信係潮州嘅家鄉小菜,不過上台嗰刻有少少失望,因為賣相都好似煲湯嘅材料。食落去味道冇乜大特別,都好有屋企嘅味道,春菜因為炆到林左,食唔得出有什麼味道。蛋散蛋散炸得香脆可口,配上豆腐花用的黃糖以及煉奶,增添少少甜味.福果清心丸綠豆爽作為飯後甜品一流,清心丸爽口彈牙,熱辣辣我。而且綠豆爽唔係太甜,清清淡淡都啱長輩食。
滷水鵝拼盤
黃花魚