2024-05-14 13 瀏覽
天氣突然轉涼,朋友想打邊爐所以我哋搵咗佐敦一間打邊爐私房菜。湯底我哋揀咗香濃沙嗲豬骨鍋,胡椒老壇酸菜魚白肉鍋,雙併鍋底以價高為收費。豬骨起碼有五大舊,沙爹醬放咗喺豬骨嘅上面,等我哋自己攪勻。厚切白肉滿佈鍋中,看完之後,我決定唔再叫豬肉。見到佢個特別推介餐牌,有多款不同部位嘅牛肉,我哋就叫咗個細手切腩包,送上嚟嘅時候連埋蛋汁,可以畀你涮完牛肉,點蛋汁食。帶子片,白鱔片都係齊放喺冰上面保持新鮮。響鈴,新鮮製造,一放落湯上面,滾一兩秒就已經好冧。因為每樣丸都想試下,所以點了手打丸拼,包括左手打墨魚丸,麻辣雞肉丸,手打蝦丸,芝士牛肉丸,鹹蛋豬肉丸。各款丸類各有特色,但我是還是偏愛手打蝦丸。同樣我們點了餃子拼盤,韭菜豬肉餃,麻辣牛肉餃,鮮蝦水餃,鮮蝦蟹子雲吞,牛肝菌竹笙餃,黑松露山藥餃。我最喜歡食的都是香港最有特色嘅鮮蝦蟹子雲吞。朋友想食菇類,但我們已經點了好多食物,所以只點了秀珍菇。qq水晶粉,煮的時間需時,因為要等水晶粉完全透明才好食。蔬菜拼盤,送上來好似一個盆栽咁。有各款菜,皇帝菜,菠菜,黃芽白,粟米,蕃茄仔,紅黃綠都有,擺盤好靚。眼見店員好忙,負責私房菜出菜。佐敦都係食私房菜嘅出名地方,

豬骨起碼有五大舊,沙爹醬放咗喺豬骨嘅上面,等我哋自己攪勻。
厚切白肉滿佈鍋中,看完之後,我決定唔再叫豬肉。

帶子片,白鱔片都係齊放喺冰上面保持新鮮。

響鈴,新鮮製造,一放落湯上面,滾一兩秒就已經好冧。

朋友想食菇類,但我們已經點了好多食物,所以只點了秀珍菇。

qq水晶粉,煮的時間需時,因為要等水晶粉完全透明才好食。

眼見店員好忙,負責私房菜出菜。佐敦都係食私房菜嘅出名地方,又一次見證香港人的勤奮精神。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:8
環境:9