2021-06-19 121 瀏覽
上星陪朋友去官涌街市附近的名店買🐶狗狗衫仔,準備參加🐶狗狗派對,如今的寵物實在矜貴。剛巧經過一間日式西餐廳「HARA」門口佈置別有一番心思,綠色植物配搭原木餐枱椅,令人有種忙裏偷閑的感覺!決定內進一試!見隔離兩台都叫托托蜆,我哋當然唔執輸啦!侍應招呼周到,點菜時耐心講解介紹,也會不時為我們換碟和添茶水。紐西蘭托托蜆(MUSSELS or TUA TUA )$138.侍應話有三種煮法,Sake Sauce,Garlic Chili , lemongrass n coconut sauce.我哋揀咗Lemongrass. 嘩!香茅味香氣撲鼻,啲蜆呢隻隻都好大隻,肉質鮮嫩多汁,椰汁味又香又清甜。而且份量亦唔少,屬抵食自選。玫瑰蝦鮮茄蓉意大利粉(CREVETTE ROSE SPAGHETTI ) $198. 意粉煮得啱啱好不會太軟,香濃的鮮茄蓉裏有小蝦乾難怪食起嚟特別惹味!大蝦🦐蝦頭炸得非常香脆,我幾乎把整個蝦頭食晒朋友話屠夫牛扒是必食之選,當然要一試啦!(US.BUTCHER’S STEAK )450g $328.我哋揀咗7成熟。上枱啦,目測份量促、廚師👨‍🍳功夫一流,牛扒燒得剛剛好,外面燒

我哋揀咗7成熟。上枱啦,目測份量促、廚師👨‍🍳功夫一流,牛扒燒得剛剛好,外面燒得香脆,切開裏面是嬌嫩的粉紅,完全冇血水!脆嫩香酥,原汁原味!食材高質數,難怪朋友話事必選。果然係CP值高!

最後點了個店員推介的甜品,煎芝士蛋糕配海鹽焦糖汁。賣相不錯,建議keep fit嘅女士可以兩人share一份,因為份量都唔少。外邊煎得香金脆可口,內裏是Creamy的cheese蛋糕,香濃的芝士味實在令人愛不釋口!

2021-06-15
  • 屠夫牛扒