2023-08-21 35 瀏覽
佐敦新開左間湘菜館,價錢唔貴,午餐大約$6-70,餐牌主菜每樣百零蚊,被價錢吸引入左去試。孜然牛肉木桶飯木桶只係裝飾,飯同餸應該分開整完再放入木桶。牛肉肉質同肉味都唔錯,孜然味唔重,加左蒜芯同洋蔥炒,味道配搭剛好。但建議小菜同白飯分開上更好。蛋黃四季豆四季豆兩邊既絲已經去掉,唔會食到渣。咸蛋黃均勻佈滿每條四季豆,完全顯示出廚師功架,而且唔會過咸,份量好多,但太好味不停追住食,一大碟都差啲唔夠分。孜然寸骨唔好被佢個樣嚇親,雖然舖滿辣椒,但其實冇乜辣味。一碟有6支骨,焗到邊邊有啲脆口,而保持肉質軟嫩,係呢餐我覺得最高分既菜式。紅糖糍粑勁大份,啱晒人多share。即叫即炸,上枱熱辣辣,新鮮整真係差好遠,外皮係脆既。外脆內軟先係呢道菜既精粹,係我喺香港食過最好食既糍粑,以咁高質既甜品作結好滿足。湘菜以嚴選食材為名,呢間餐廳都做到,而且味道恰到好處,有辣之餘亦保留到食材原味,整體每樣食物都唔錯,會介紹比多啲朋友黎食。

孜然牛肉木桶飯

蛋黃四季豆