餐廳: 澳門咖喱王新鮮腩
資訊:

係佐敦搵食時見到依間之前有人推介過既牛腩店,見咁岩無咩人就一於入去試下佢。入面環境光猛,同埋當日無咩人,兩個人都有得坐四人枱,所以都坐得舒服。而最有趣既係竟然播緊英文歌,雖然有d違和感,但d歌幾好聽首先就叫左依個招牌川醬干炒牛河,佢一上枱就聞到佢陣香味,雖然係下午茶餐,但都幾大份同足料,食落唔會好油,而且炒得都算乾身,同埋d河粉仲feel到佢有d彈性唔會淋晒,味道香濃帶辣,但又未至於辣到要即刻飲水,而牛肉份量雖然唔多,但都幾大舊,同埋都夠淋,整體個炒河係幾出色,唯獨可能個人唔係太食得濃味野,所以食完會有d膩既感覺。另外仲叫左個都係招牌既清湯牛腩河,依個又係都幾大碗,河粉煮得岩岩好,就算夾起都唔會斷開,而主角牛腩雖然都唔係好多,但又係大大舊,佢連埋d蘿蔔都煮到好淋好入味,另外個清湯底味道都適中,唔會過咸或蓋過牛腩既味,而且好鍾意佢有一大匙既蔥,加埋一齊食令到成碗牛腩河更加香同好味,整體黎講係一碗令人好滿意既牛腩河,而且連埋飲品先$49,性價比非常高,一定會再番黎食!

川醬干炒牛河

清湯牛腩河