2020-11-28 2080 瀏覽
因為以前食開嘅糕點舖結左業,所以開始尋覓啲唔同地區出名與唔出名既傳統糕點,食過深水埗好出名個間x記,越做越差越賣越貴,食過銅鑼灣北角等等,但都真係好唔掂,而家終於叫做搵到間係岩口味又唔係離地價錢既“方太“ ,不過…實在太多人買,要排一段時間,排完又未必仲有想食既個款糕。方太糕品 我買過幾次,因為冇特別喜愛椰汁類既糕,所以只試過黃糖糕、白糖糕、砵仔糕、馬豆糕、眉豆糕、紅豆糕、綠豆、桂花糕、紅棗糕、芝麻糕同芝麻卷;甜度:除左黃糖白糖糕偏甜之外,其他既甜度係完全恰到好處;我偏愛紅豆、綠豆、眉豆糕,質感好實在,因為每啖都有超多超豐富既豆填滿每個空隙;馬豆糕質感削啲、唔多馬豆,但係都可以一試;砵仔糕如果可以再多啲紅豆就好喇桂花糕同紅棗糕味道就個人認為唔夠濃,不過做法係唔同 我平時鍾意食茶樓嘅個款紅棗糕,所以其實唔應該做比較;至於芝麻卷,冇得彈,相比起芝麻糕,芝麻卷既芝麻味更濃,質感爽滑細膩,大家仲有得買半條黎試下味人人口味都唔同,純粹個人分享,不喜勿插,謝謝另外要一讚既係執糕嘅哥哥仔實在太有耐性太好禮貌,仲要好衛生,唔似其他店舖帶住手套以為好衛生但同一對手套去收錢找錢
,要排一段時間,排完又未必仲有想食既個款糕。

方太糕品 我買過幾次
甜度:除左黃糖白糖糕偏甜之外,其他既甜度係完全恰到好處;

桂花糕同紅棗糕味道就個人認為唔夠濃,
至於芝麻卷

人人口味都唔同,純粹個人分享,不喜勿插,謝謝

芝麻卷紅豆糕眉豆糕綠豆糕
外賣自取