2018-01-04 12598 瀏覽
老爸叫左成個星期,話要黎呢到食午飯。今日叫埋阿哥抽時間陪佢黎。話說我老爸對食要求好高,事關佢八十幾歲,眼又矇,牙又無力,味覺又奇特,食乜都話有骨,食蛋又例必有蛋殼....同佢出街食飯仲麻煩過同阿媽。不過,佢出到聲話掛住呢到既薑醋喎,咁未陪佢羅。新樂其實好耐歷史,記得細個時都有同父母黎食過,而且價錢大眾化,所以老爸以前都成日同親友黎食。我地11點半walk in入去,點知佢地話今日好full, 要坐到最入。無法啦,不過老爸拿食物就好唔方便啦😥😥十二點先開始,可以食兩個鐘。唯有等下啦。未到十二點,已經坐滿人啦。不過,點解咁多長者既???唔好理咁多,衝呀🏃🏃🏃🏃呢到竟然有柚皮食,我都好耐無食過了,令我諗起兒時回憶。支竹羊腩,略為切得太細件,但對長者黎講就易入口,老豆食唔到d皮,但肉就食到。唔好忘記拿旁邊既腐乳呀。三文魚厚切,新鮮,每次取一份都有四件。估佢唔到,老爸竟然食到d田螺。佢呢到d田螺好稔,出面個d通常都會好有咬口,所以食多幾粒都唔怕傷胃。不過味就差左d,薯蓉食唔到牛油味,只有淡淡既螺肉味。牛俐好大塊,又俾煮到好淋身。老爸唯一食唔到既食物,佢食慣左幼身既菜莖,呢到d太粗身,佢食唔到。食

十二點先開始,可以食兩個鐘。唯有等下啦。

呢到竟然有柚皮食,我都好耐無食過了,令我諗起兒時回憶。
三文魚厚切,新鮮,每次取一份都有四件。
牛俐好大塊,又俾煮到好淋身。

食物種類不算多,以上圖片已經佔左8成。fill食物速度都算快,間中會有新菜式出黎。食物都夠熱,冷盤都好新鮮,唯獨佢地既甜品蛋糕,賣相不吸引之如,口感仲好差,阿哥話d蛋糕好伏喎😂😂😂😂😂而我,亦終於明白,點解老爸鐘意黎呢到食,因為佢地既熱食全部煮到好稔,d食物夠熱又夠稔,牙力唔夠既都食到,唔怪之咁多長者黎食啦。

老爸最喜歡既豬腳薑,真係好入味,微辣,豬腳啖啖肉,肉質非常稔。阿哥自己都食左一大碗,連薑醋汁都飲晒。
椰子煲雞湯,雖然冇乜味,但都飲左一大碗,鬼叫冇自家湯飲咩。

d蝦好新鮮,肉質彈牙,蝦頭係有膏添呀。我仲表演左點用刀叉拆蝦殻俾阿哥睇,多得網上教學,三兩刀就可以搞點一隻,好方便,又唔會整污穢對手。
唔多欣賞既甜品
題外話/補充資料: 呢度冇長者優惠,只有成人和兒童價錢兩種。但,全部人都有八折。 想坐靜位,記得要先預約。
2017-12-29