2023-02-25
《龍亭 - 佐敦》次次約車車 @kchelseapy 出街,佢都必定會帶我去食好野既😘今次行完街,佢就帶左我去食一間好抵食既鐵板燒,晚市連加一既套餐每人都係五百幾起,已經有海鮮、牛柳食😎我哋兩個都叫咗一個基本海鮮餐,另外叫咗支梅酒同埋雞泡魚乾一齊食入門鐵板燒set 包括前菜、海鮮、牛柳、炒飯同甜品,慢慢食其實實夠飽😉前菜方面,餐廳安排左個黑醋汁沙律,有羽衣甘藍同埋一啲新鮮嘅蔬菜,比我地先清清個味雷,再開始食主菜😌喺我哋食緊沙律嘅途中,師傅就開始烹調海鮮😎我同車車可以超近距離望住師傅煮嘢食😚未食都聞到好香嘅鐵板燒味,超吸引🤓第一道主菜係鮑魚同埋北海道帶子,師傅用咗牛油黑松露製作,將煎香左嘅帶子再放上貝殼度煮,令到帶子充滿牛油香,配埋意大利黃瓜一齊食既清新,口感又軟糯😋而鮑魚就有另一種口感,食落煙韌彈牙同埋有好香蒜蓉嘅味道👍🏻接住落嚟就係石斑魚柳同扇貝,魚柳嘅表皮煎到香脆,而入面嘅魚肉就好滑溜,點少少黑炭鹽提味已經好足夠😏扇貝質地唔似帶子咁軟糯,不過佢嘅肉質結實得黎唔會韌,最鍾意就係佢個裙邊位置,食落有口感而且好香海鮮味然後就到咗食紅肉嘅環節,我哋兩個都揀咗澳洲牛柳😋由於我唔食羊嘅關係,所
然後就到咗食紅肉嘅環節,我哋兩個都揀咗澳洲牛柳😋由於我唔食羊嘅關係,所以我一定係揀牛呢😉師傅喺席前煎香牛柳,我哋一邊睇就梗係一邊打卡啦🤭選擇五成熟就剛剛好啦,牛柳質地香軟唔痴牙,比起日本牛雖然冇入口即溶嘅感覺,但係佢嘅肉味濃郁,食落啖啖肉好滿足
中間我哋嚟咗個中場休息,飲下梅酒傾吓計,我哋另外叫多咗份雞泡魚乾送酒,師傅即場煎香同調味,再熱辣辣送上嚟比我地😎雞泡魚乾咬落鹹香味十足,食落有質感,早知我哋就飲威士忌啦,味道應該會更加夾
最尾就係佢嘅海鮮炒飯啦,上面放咗大大隻虎蝦,食得出蝦既新鮮同埋肉質幾彈牙,師傅特登煎到生熟程度剛剛好,咁樣先可以保留返蝦嘅原汁原味😉炒飯嘅份量都幾多,入面有香蔥、蘆筍、蘿蔔等脆口嘅食材,飯炒得幾乾身,粒粒分明有光澤👍🏻
最後嘅甜品就係朱古力雪糕加上濃郁嘅厚忌廉同埋薄荷朱古力,由於我哋都食得好飽,所以兩個人share 一分剛剛夠😌食完正餐食返個甜品round up 咁先係圓滿㗎嘛