:/📍Owens 將軍澳「Owens」餐廳行簡約文青風,木系裝修充滿舒適 温暖的感覺個人覺得非常適合與朋友聚會/ 獨自Working/ 享受一個人的Me Time餐廳會定期轉換餐單款式 更特別在於推出自家製的甜品Signature~🕯️前菜是日餐湯 - 蘑菇忌廉湯口感濃郁綿滑,蘑菇香氣與忌廉的奶香融合🤍飲得岀加入薯仔、黑松露粉 令濃湯的和香味提升!是日沙律🥗新鮮沙律菜,配上酸甜油醋汁,夠開胃🕯️小食
水牛城雞翼(+HK$38)雞翼外皮酥脆 肉質幼嫩多汁採用經典水牛城辣醬 加以調味 甜甜辣辣 開胃又惹味脆炸魷魚鬚 (+HK$28)即叫即炸熱辣辣😋👍🏻 炸粉加入香草提味,調味適中美味!外皮酥脆而不油膩🦑 魷魚彈牙又有咬口🥴蒜蓉/芝士焗扇貝4隻 (+HK$68)全部都好大隻!個人推Cheeseeeee🤩🧀扇貝鮮味同香濃的芝士完美結合~ ((蒜蓉味會較重口味少少🧄🕯️主食意式大蝦西西里意粉 (HK$78)意粉份量多 蝦有5隻 新鮮彈牙😛 番茄意粉呢個組合classical 又係我最愛😚🍅美國安格斯肉眼牛扒🥩(HK$132)牛扒相當大塊 餐點可任意選擇搭配飯、意粉或薯菜👍Ordered五成熟的牛扒
📍Owens 將軍澳

🕯️前菜

是日餐湯 - 蘑菇忌廉湯
口感濃郁綿滑,蘑菇香氣與忌廉的奶香融合🤍
飲得岀加入薯仔、黑松露粉 令濃湯的和香味提升!

是日沙律🥗
新鮮沙律菜,配上酸甜油醋汁,夠開胃

🕯️小食

水牛城雞翼(+HK$38)
雞翼外皮酥脆 肉質幼嫩多汁
採用經典水牛城辣醬 加以調味 甜甜辣辣 開胃又惹味

脆炸魷魚鬚 (+HK$28)
即叫即炸熱辣辣😋👍🏻 炸粉加入香草提味,調味適中美味!
外皮酥脆而不油膩🦑 魷魚彈牙又有咬口🥴

蒜蓉/芝士焗扇貝4隻 (+HK$68)

🕯️主食

意式大蝦西西里意粉 (HK$78)

美國安格斯肉眼牛扒🥩(HK$132)
牛扒相當大塊 餐點可任意選擇搭配飯、意粉或薯菜👍
Ordered五成熟的牛扒🥩 外層煎得焦香 切開會見到鮮嫩完美的粉紅色
味道鮮嫩濃郁 肉汁juicy 再配上烤西蘭花及薯條🥔🥦 中和油膩

🕯️甜品

伯爵茶麻糬提拉米蘇(+HK$48)
Tiramisu 非常推薦!!完全伯爵茶控必試!!
擺盤超靚😍 而且層次豐富🥳
麻糬的Q彈與提拉米蘇的柔滑細膩組合形成驚喜口感( ̀⌄ ́)
茶味濃濃,食到唔停得口🤓🤩

自家製 - 抹茶紅豆蛋糕 (+HK$38)
蛋糕柔軟 、甜度適中🍰 🍃抹茶味夠香濃😝

自家製 - 芒果枝甘露(+HK$38)
芒果自然的甜味 蛋糕加入大大粒西米😋 好有口感

🕯️飲品

Iced Americao ☕️🧊
Fresh Apple Juice 🍎

小總結:
由小食到主菜• 再到甜點~食得到每一道菜都有曾花心思去烹飪😍 除咗食物嘅質素高👍🏻 值得一讚的是店員的服務態度100分💯 服務周到體貼💕不時會為你換餐具餐碟及refill l水。絕對是值得再次光顧的高品質西餐廳💭

🔓Owens 將軍澳
Address: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓135A號舖
Booking: +852 95886916
營業時間: 星期一至五 11:00 - 22:30
星期六至日 10:30 - 22:30

🤍希望留意更多美食推介,請支持@brightupthefood 多謝🤍
2025-05-21
5 分鐘 (堂食)