今日同朋友係旺角即興約食飯,好耐無見,想搵搵個地方傾計,又怕大商場多人等位,朋友就帶我想到隱藏於鬧市的西餐。原先以為普通cafe,原來西餐選擇多,坐得舒服,而且食客普遍由學生年青人至姨姨們都有,比起想像中的學生為主cafe有點不同,對食物質素開始期待。 和朋友點了兩份午餐。跟餐有櫻花濃蝦湯,另有配咖啡/茶,如果加錢可轉特飲。 =招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 158=一上菜,份量多到嘩然,鰻魚是原條長身,厚身多汁,燒得時間剛好,不會過燶或太乾身。蛋包飯的蛋煎得香滑薄身,意大利飯有忌廉調味,口感creamy,整體一起吃,加上鰹魚乾,口感豐富滿足。 =蟹肉蟹子明太子扁意粉 128=不枉滿心期待,果然質素不錯!明太子口味明顯,帶輕微忌廉味又不會遮蓋明太子味,醬汁熱辣辣地跟意粉一起撈埋,蟹肉絲夠多,加上粒粒蟹子,口味濃郁又不會太鹹。食到一半,意粉開始吸入明太子醬汁,更加creamy入味。 =跟餐熱咖啡=咖啡豆味香濃,唔會太nutty,口感平衡帶果香味。 =LATTE (加$15)=飲落口感順滑,奶和啡比例剛好,aftertaste有咖啡味回甘。

=招牌名古屋蒲燒鰻魚蛋包意大利飯 158=

=蟹肉蟹子明太子扁意粉 128=

=跟餐熱咖啡=
咖啡豆味香濃,唔會太nutty,口感平衡帶果香味。

=LATTE (加$15)=

2021-12-04