2023-11-28 56 瀏覽
朋友飯聚,揀左最方便既旺角區,今次試呢間平民泰國野,其實有啲似九龍城泰國菜小店,鋪面細細,但都坐得舒服既,鋪內貼滿不同食物的照片。簡簡單單叫左個2人餐,性價比超高。🐓泰式海南雞(例)雖然係例牌,但分量一d都唔少,肉質嫩滑,其醬汁偏酸辣,有泰式風味。🐖燒豬頸肉-切得比較厚身,而且沒有燒到好乾,豬頸肉無印象中的肥,入口無咁油膩但少了鬆軟感。🦐生蝦刺身-鮮甜爽脆,而且size幾大隻,足足有6隻,配埋蒜頭泰式醬,食得過癮。☘️泰式肉碎生菜包-呢個係我的最愛,而且唔係好辣,肉碎有肥有瘦,用新鮮既生菜包都去,又fresh又juicy,味道重有少少惹味,大愛~🍚油飯唔油膩少少香,唔洗食白飯咁悶。🥥椰青-清甜、勁滿椰青水,而且熟都啱啱好,椰肉可以輕易就刮到出嚟俾我當甜品食~

🍚油飯唔油膩少少香,唔洗食白飯咁悶。