2022-01-11
晚市禁堂食,咁就午市食好啲啲啦星期六放工約咗朋友响觀塘交收一啲嘢,順便食個lunch吹吓水佢帶咗我去一間叫合十嘅Fusion西餐廳。好近地鐵站,穿過APM接連嘅商場上2樓就係穿過餐廳室內嘅位置,我哋被安排坐在露天位,而上面掛滿帳幕同燈飾,環境開陽舒服,空間感十足,夜晚嚟應該更加浪漫我哋決定叫幾樣野一齊share:頭盤係牛油香草白酒蜆,另外店員推介嘅大阪燒Pizza,同埋店舖嘅名物巨型豬扒跟薯菜飲品就叫咗兩個名字好特別嘅特飲:分別叫阿婆的秘密同攞你命三千牛油香草蜆最早上枱,牛油味超濃,反而白酒味淡淡。大蜆超新鮮,每隻都打開哂,煮得剛熟,份量亦都唔少,抵食跟住上嘅飲品攞你命三千,其實係果茶,生果味同茶味都幾平衡。另外阿婆的秘密係蘋果冰沙,用新鮮蘋果汁做,酸酸哋幾開胃大阪燒Pizza都幾特別,Pizza焗到嗰邊好脆,上面放滿嘅就係大阪燒材料,混合日本嘅做法,感覺幾新鮮特別最後上枱嘅係巨型豬扒跟薯菜,個名果然冇改錯,豬扒超巨型,有兩隻手掌咁大。豬扒近骨嘅位置燒到香脆而中間仲好有肉汁,配上黑椒蒜蓉汁,惹味好食。另外有好多嘅配菜同薯菜,仲有一片煙肉卷,兩個人share食都已經超飽食完嘢再响咁舒服嘅
食完嘢再响咁舒服嘅環境坐咗成半日吹吹水,渡過一個愉快嘅下午