2021-03-30 43 瀏覽
有人最近又搬番過去佢最嚮往嘅觀塘返工,所以即時約佢食餐午飯,慶祝一下。揀左佢公司樓下呢間新開嘅「Lagom Kaffe」,據知餐廳係「桔梗」嘅新副線,以自由工作空間為概念。餐廳座落於偉業街 Two Harbour Square 1 樓,裝潢十分養眼,環境開揚寬敞,再配以開放式嘅門面,氣氛 Cozy 悠閒,予人舒適感覺。沿著走廊通道往內走,原來餐廳還設有一個露天花園,地方非常闊落,可以一邊放鬆心情品嚐美食,一邊享受鬧市中的陽光, 真係夠曬悠閒寫意。餐廳嘅食物選項不多,以輕食為主,有全日早餐、即製三文治、意粉、沙律、炸魚薯條、蛋糕及飲品等。有人係麵包控,第一時間揀左兩款三文治,而我就點左一客全日早餐。先試下呢份走傳統英式風格嘅 All Day Breakfast ($128),早餐用料非常豐富,分量十足,有煎蛋、炒雜菇、沙律菜、煙肉、司華力腸同麥包。太陽蛋打孖上,好有驚喜,而且仲要係流心,超正。雜菌炒得很香口,一點也不油膩。煙肉鹹香柔嫩,而肉腸亦大條富肉汁。沙律菜下得很慷慨,既新鮮又爽脆。兩份三文治,賣相亦很吸引。鮭魚•牛油果•香草 Salmon/Avocado/Mix Herb ($98

兩份三文治,賣相亦很吸引。

鮭魚•牛油果•香草 Salmon/Avocado/Mix Herb ($98),麵包上面塗了一層厚厚嘅牛油果醬,頂頭再鋪上溫泉蛋同煙三文魚,並以三文魚籽、芝士粒及香草作點綴。三文魚鹹香油潤,墊底的多士非常香脆,入口不會過乾或過濕,加上流心溫泉蛋同 Creamy 的牛油果醬,味道非常清新,吃起來完全不滯。

至於另一份豬肉•蘋果•楓糖 Pork/Apple/Maple Syrup ($88),用料亦唔輸蝕,麵包面頭鋪上了爽口嘅蘋果片, 配埋鹹香嘅煙肉、流心蛋同芝士粉,真係無得輸,口感好豐富。

餐廳不設時限、食完仲可以出去花園坐下,Hea 下傾下偈,非常舒服,絕對係休閒蒲點嘅首選。