2018-03-14 1051 瀏覽
Mr. C話呢間新開,哇,好啊,如果有間正既拉麵店響附近就好啦!決定去試下!大概7點半左右,可能新開關係,冇人,唔需要等位。店鋪唔係好大,我估計大概20個座位。每張臺上面有水(自助),但就冇配菜之類 (如腌製過既芽菜等等)我點咗個白豚,Mr C 點咗個黑豚。白豚 $88 (肩胛肉、半熟蛋、荀干、大蔥、紫菜)當然第一時間試下個湯。試咗一啖,怪怪的,再試一啖。。。可能我太慣其他幾間拉麵店既豬骨濃湯底。呢個味道有點豬騷味。唔知係原材料既問題,定佢哋走“raw”啲,豬味勁既路綫。塊肉,同湯一樣,都唔算特別好味。同湯既問題一樣,都係有陣騷味。另外塊肉中間有啲硬既肥膏,比較難咬。我個人不太懂得欣賞,又唔想簁,比咗MrC幫我食。我覺得如果有腌製過既芽菜作配菜,可能個湯會易入口啲。個半熟蛋都算幾流心。控制得唔錯。味道都ok。黑豚 $98 (肩胛肉、半熟蛋、木耳、大蔥、紫菜) MrC第一口試完個湯,即刻叫我俾我啲佢試。佢話我嗰個好好多!厄。。。 咁我都唔想試啦。。。不過最後都試咗一啖仔。好奇怪。都唔識點形容。我知我一定冇可能食呢碗麵。另外,木耳唔係一絲絲,係好似中式湯嗰隻整塊木耳放落嗰拉麵度。既攪笑。我

大概7點半左右,可能新開關係,冇人,唔需要等位。

我點咗個白豚,Mr C 點咗個黑豚。

白豚 $88 (肩胛肉、半熟蛋、荀干、大蔥、紫菜)

我覺得如果有腌製過既芽菜作配菜,可能個湯會易入口啲。
個半熟蛋都算幾流心。控制得唔錯。味道都ok。

黑豚 $98 (肩胛肉、半熟蛋、木耳、大蔥、紫菜)

我估計我哋應該唔會再返黎。。。

2018-03-13