2019-10-28 18 瀏覽
好耐冇食泰菜,今日經過淘大就同屋企人黎食啦~~鐵版蠔仔蛋蠔仔蛋好大份,基本上都已經蓋過咗個鐵版,煎得香脆之餘又有好多蠔仔肉,加埋個底有芽菜所以放耐咗都唔會怕D蛋過熟變老。小冬蔭公湯入口比想像中辣但又未至於飲唔到,有好香蝦既味道而且湯入面既大頭蝦肉好結實,香料味十足又唔會太漏,加上大量既菇中和口感,成個湯都好有泰國特色!酸甜魚柳用咗個菠羅裝住炸過既魚柳,仲有青瓜同其他配料令到個感覺好似食緊咕嚕肉咁,魚本身都好滑同埋鮮味,配合埋酸甜既汁醬令到我都胃口大增!鮮蝦金邊粉金邊粉點可以唔嗌呀,佢整得好香同埋甜酸味岩岩好,基本上都唔使點樣用個檸檬已經好有鮮味。蝦肉亦都係結實既,金邊粉炒得夠鑊氣所以都唔會痴住一舊舊咁,好出色既一個金邊粉!飲品方面珍珠奶茶同埋龍眼冰都好好飲,珍珠奶茶既茶底好濃,所以呢度既奶茶顏色比起一般既濃,飲落有好香既淡奶味同茶底好夾,珍珠亦都好煙韌!至於龍眼冰好清熱,因為用咗至少6-7個龍眼肉,好清甜又有消膩既感覺!
好耐冇食泰菜,今日經過淘大就同屋企人黎食啦~~

鐵版蠔仔蛋

小冬蔭公湯