2024-02-06 250 瀏覽
今次第一次試這間餐廳,香茅豬扒會有汁醬? 不是乾身嗎?亦沒有香茅味!味道的確與別不同…但我不喜歡! 豬扒又乾又硬…似隔夜的豬扒…..價錢要$94…一啲都唔值,好恐怖的飯盒!這樣的餸怎可能讓人吃!
外賣自取
2024-02-06 246 瀏覽
同公公慶祝生日,連同公公一家人一齊喺樓下食飯。我哋5大1小叫咗個6人餐。個餐入面,無論湯,主菜、飯面以至甜品都好多選擇,因為要就個女,所以都盡量揀左啲唔辣嘅餸,雖然全場人好多,但食物都有水準,其中花膠海鮮炒粉絲超足料;咖哩包外脆內軟,點咖喱一流;馬拉盞炒通菜惹味唔鹹,可惜最後冇影到個甜品,係牛奶燕窩,唔會太甜整體份量都好大,屋企人其實已經好大食,但係最後都食唔晒,感覺7、8個人,最後都係要打包😹

2023-12-12 333 瀏覽
放工諗住食好小小,之前有買過呢間雙併飯,豬手併豬扒飯,價格已加到$92,包一柸飲品,加左價冇問題,盒飯裡豬扒有一塊,都冇問題,豬手居然只有豬皮,一粒仔肉(真實),後悔冇影底,真心激氣,後知後覺,應該拎番去問問,我係要豬手併豬扒吾係豬皮囉。。。冇豬手咪出聲,我可以轉其他,所以勁差。。。。
Intro: 九龍灣淘大花園人流真係好多,當中有唔少餐廳,今次就揀左亞萊泰做午餐,發覺呢到嘅menu選擇都多,仲有特飲做選擇~___________________🍽 香辣金不換豬頸肉炒茄子配香米飯💰 64 (+8轉珍珠奶茶)⭐️6.5/10✍🏻 黎到嘅時候發覺賣相麻麻地,用左小碟去裝豬頸肉炒茄子,再一碗白飯,賣相大扣分;✍🏻 不過勝在豬頸肉份量多,同茄子一齊炒得好惹味,帶點辣,油膩度相對高番少少;✍🏻 茄子每舊都好厚肉,茄子內水份夠多又爽口;✍🏻 香米飯姐係白飯一碗,但粒粒分明,係靚嘅泰國香米,撈飯都唔錯;✍🏻 珍珠奶茶偏甜,珍珠粒粒分明有咬口,但奶茶底只係普通嘅香港奶茶,有點失色;___________________🏠 亞萊泰 Aroi Thai📍 九龍灣牛頭角道77號淘大商場3期地下G266-270號舖⭐️ 6.5/10___________________
Intro:
🍽 香辣金不換豬頸肉炒茄子配香米飯
💰 64 (+8轉珍珠奶茶)⭐️6.5/10
✍🏻 茄子每舊都好厚肉,茄子內水份夠多又爽口;
🏠 亞萊泰 Aroi Thai
⭐️ 6.5/10
2023-09-29 416 瀏覽
坐在水吧旁邊枱,叫旁邊職員落單寫野,扮聽唔到,叫多幾次都唔理,唔風得閒忙緊都講野,啞係度唔出聲!係要人地大大聲投訴先有人黎落單,我黎服務消費,咁態度唔會再來光臨本店
🥢🇹🇭🥣$398 - 飽肚泰式2人套餐▫️免加一▫️晚市飲品買一送一🔘泰式串燒4串(豬/雞)豬雞各2串,吾知係咪燒得過熟定燒完擺左好耐,雞肉完全硬晒冇汁,豬好少少冇甘硬但都好乾。配搭嘅沙嗲汁都冇沙嗲味只有花生味。🆗泰人大頭蝦冬蔭湯(細)個湯都大碗,比左好多菇,同埋一隻開邊大蝦。但呢個冬陰功湯好鹹,雖然酸辣味都有,但食完呢餐飯成晚要係咁飲水。☑️招牌蛋咖喱海蝦枕頭包呢個推薦!真係幾好食,個包好軟熟,亦都烘熱左,皮會脆脆地。蛋咖喱好味道,蛋花好靚,椰汁味濃,甜甜地又唔辣,點面包一流。而大蝦炸過,有5隻幾彈牙,裏面仲有三色椒絲同洋蔥絲。☑️馬拉盞炒通菜好大碟,菜仲脆綠,味道好正好惹味,有大量蒜香加埋微,愛上食菜🥬☑️椰汁珍多冰/椰汁紅豆冰🥥 -$32椰汁味濃,好飲。紅豆同埋珍多冰一條條嘅野數量好多,幾q彈。🥲甜品冇上到,我地都吾記得左問
🥢🇹🇭🥣
$398 - 飽肚泰式2人套餐

▫️免加一
▫️晚市飲品買一送一

🔘泰式串燒4串(豬/雞)
泰式串燒4串(豬/雞)

🆗泰人大頭蝦冬蔭湯(細)
泰人大頭蝦冬蔭湯(細)

☑️招牌蛋咖喱海蝦枕頭包
招牌蛋咖喱海蝦枕頭包

☑️馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜

☑️椰汁珍多冰/椰汁紅豆冰🥥 -$32
椰汁味濃,好飲。紅豆同埋珍多冰一條條嘅野數量好多,幾q彈。

🥲甜品冇上到,我地都吾記得左問
2023-09-20
招牌蛋咖喱海蝦枕頭包
馬拉盞炒通菜
2023-09-08 318 瀏覽
叫咗個菠蘿飯,份量少到阿媽都唔認得。搵經理理論,結果一堆解釋,因為菠蘿中間很淺,所以比少d飯上去。不停解釋。諸多解釋。.....................
.....................
2023-08-14 272 瀏覽
過黎九龍灣替假一日,放LUNCH見呢間都多人食,諗住實安全,即唔會難食得去邊啦🙂見餐牌都多選擇,點知推門入到去就有啲不安,地下都幾污糟垃圾未清理😓😓😓仲好多黑色不明污漬,可惜面皮薄無立即轉身走,之後坐低叫左個海南雞飯(有骨),唔知係咪知我想快啲走,個飯唔熱既🫠🫠🫠啲侍應放單都係掉過黎,個飯都係好大力「拍」上枱,嚇左一嚇,唉,成餐飯搞到好唔開心,好後悔點解之前無睇食評就嚟🫣早知食個老麥算啦

2023-08-14
2023-08-07 331 瀏覽
今日同阿仔學完結他,阿公阿婆又嚟左接佢,就一行五日去食個Tea,不過其實係early dinner,因為飽到之後dinner都食唔落。呢道地方寬敞,好光猛,淺色系裝修,淺木質桌椅,櫈有厚軟墊,坐得舒服。我哋今日重有大卡位坐,重正!馬沙文咖喱牛腩飯牛腩好淋、好入味,個馬沙文咖喱汁好香,一d都唔辣,送飯食一流。馬沙文咖喱雞扒飯雞扒外層有烤焗過,層雞皮有蜜汁,香脆。個馬沙文咖喱汁好香,配飯食好正。海南雞飯黃油雞飯唔夠香,不過飯質粒粒分明,海南雞算滑嫩,加埋食海南雞既三寶醬食,好夾,好味。喇沙肥牛豆卜湯河個湯底好香味,小辣,帶有酸味,河粉好滑,肥牛又薄又有牛味,配埋豆卜食,啲湯汁朔晒入去,正!泰式扎肉湯河河粉好滑,湯底香濃,扎肉算厚,最驚喜配幾舊豬油渣,個麵嘅層次即刻提升左,好有口感。每個個Tea份量都唔少,個個都有配飲品,飲品有凍檸茶、凍檸水、奶茶、杏霜,全部正常,不過不失。
今日同阿仔學完結他,
阿公阿婆又嚟左接佢,
就一行五日去食個Tea,
不過其實係early dinner,
因為飽到之後dinner都食唔落。
呢道地方寬敞,好光猛,
淺色系裝修,淺木質桌椅,
櫈有厚軟墊,坐得舒服。
我哋今日重有大卡位坐,重正!

馬沙文咖喱牛腩飯
牛腩好淋、好入味,
個馬沙文咖喱汁好香,
一d都唔辣,送飯食一流。

雞扒外層有烤焗過,
層雞皮有蜜汁,香脆。
個馬沙文咖喱汁好香,
配飯食好正。

海南雞飯
黃油雞飯唔夠香,不過飯質粒粒分明,
海南雞算滑嫩,加埋食海南雞既三寶醬食,
好夾,好味。

喇沙肥牛豆卜湯河
個湯底好香味,小辣,帶有酸味,
河粉好滑,肥牛又薄又有牛味,
配埋豆卜食,啲湯汁朔晒入去,正!

泰式扎肉湯河
河粉好滑,湯底香濃,
扎肉算厚,最驚喜配幾舊豬油渣,
個麵嘅層次即刻提升左,好有口感。
每個個Tea份量都唔少,
個個都有配飲品,
飲品有凍檸茶、凍檸水、奶茶、杏霜,
全部正常,不過不失。
馬沙文咖喱牛腩飯
2023-08-03
2023-08-05 165 瀏覽
約咗外國回港的家人,家人想吃回從前的味道,她十分喜歡的芥蘭苗?鹽焗盲鰽!可惜失望了。魚細條了好多 菜炒得偏咸,反而豬手保持水準。普遍味道有點不同了,唔知道點解連咖喱嘅辛辣🌶️感覺也變得冇咁好可能回憶才是最好味。🐷豬頸肉OK但係菠蘿炒飯亦都縮咗水😮😮⋯⋯ 全餐飯最好味嘅,就係個豬手 同炒通菜!濕炒豬肉河炒貴叼麻麻😒😞😞魷魚唔好食😞

魷魚唔好食😞

2023-07-23 219 瀏覽
吃泰國菜,太熱天氣,選擇了冷檬粉,酸酸甜甜味度很好,配了春卷及雞翼,另外叫了一個炒檬,味度及餸都多,只是比較油膩。今天驚喜是冰凍椰汁糕,半層椰菓底,上層椰沖糕,加上甜椰絲,吃一味有三個層次。
2023-07-19 177 瀏覽
如果要喺淘大商場食齊晒咁多間餐廳,我諗都要成十幾廿次,因為真係想試吓唔同嘅嘢,所以決定每間都食一次~😤今次又係下午茶時間,晚飯前係咁以食啲嘢先。睇餐牌見到下午茶有角色泰式河粉、船粉、海南雞飯之類,佢亦為咗吸引一般人加入咗港式下午茶。🇹🇭爹哋話大人細路都一定揀到啱嘅嘢食,就呢間啦。🥸我就食漢堡包薯條,漢堡包插咗技泰國旗仔,睇賣相就好普通,不過不得不提嘅就係佢漢堡包嘅醬汁,係泰式沙律醬佢混合咗少少酸少少辣,非常咁惹味😝😝,就算我係細路,但係都啱啱好食到,放心放心😝另外就要講下個火車頭雜錦湯河,乜餸都有,份量仲好足,個湯底非常之有味,配合河粉非常之一流,下次嚟我都一定會再食。👍🏻海南雞飯就普普通通,合格啦~四個人$200,平均每人$50 ,差唔多啦。

今次又係下午茶時間,晚飯前係咁以食啲嘢先。

爹哋話大人細路都一定揀到啱嘅嘢食,就呢間啦。🥸

海南雞飯就普普通通,合格啦~

四個人$200,平均每人$50 ,差唔多啦。
🥢🇹🇭🥣價格親民,滋味泰菜▫️晚市飲品買一送一▫️免加一🆗 明爐冬蔭鮮魚片鍋 - $108明爐就係有個火係下面熱住,吾會變凍。鍋好足料,有吾少魚片,好滑而且冇骨。另外仲有大量椰菜同秀珍菇,配搭冬陰功湯底,個湯仲可以飲,但略嫌唔夠濃味,而魚片、椰菜同菇全部都唔入味,好似臨上菜先撈埋一齊甘。☑️ 金不換豬頸肉炒茄子 - $88呢個好香口,但比較油膩,見到好多油。豬頸肉有5大塊,煎得好香但吾夠脆口,而茄子用油泡過,與金不換一齊煮很有泰式風味,微辣惹味。☑️ 椰香青咖喱牛腩 - $88除左牛腩,這款可以選要魚柳或雞肉。呢個一大碗上,超多汁,撈幾碗飯都得,而且個青咖喱汁真係好味,椰香十足,又吾會好辣,牛腩都算多,仲有紅蘿蔔條、翠玉瓜同金不換,全部都煮淋左同夠入味。☑️泰式小食拼盤(小)-$88拼盤有4款菜式,分別是泰式春卷,蝦餅,魚餅,鳳凰丸,每樣都係一件切開二件,其實每樣都係得一件,有少少貴,但真係好味嘅。全部都新鮮炸起,熱辣辣但又吾會好油,彈牙得黎本身調味都已經好好,配上泰式辣醬,更香口更添風味。☑️泰式鮮蝦金邊粉 - $88金邊粉有花生碎、青檸提供,面頭有幾隻蝦仁,都幾新鮮爽口,而金邊粉亦炒得十分均勻
🥢🇹🇭🥣

金不換豬頸肉炒茄子

☑️ 椰香青咖喱牛腩 - $88
椰香青咖喱牛腩

☑️泰式小食拼盤(小)-$88
泰式小食拼盤(小)

☑️泰式鮮蝦金邊粉 - $88
金邊粉有花生碎、青檸提供,面頭有幾隻蝦仁,都幾新鮮爽口,而金邊粉亦炒得十分均勻,有蛋同豆乾,味道ok。
泰式鮮蝦金邊粉

☑️ 椰汁冰🥥 / 椰汁紅豆冰 🫘- $32
飲品買一送一,分別要了以上兩杯,椰汁味好濃,好味,就算d冰融左都吾會好淡。

椰汁冰  /椰汁紅豆冰
2023-06-20
金不換豬頸肉炒茄子
椰香青咖喱牛腩
泰式小食拼盤(小)
泰式鮮蝦金邊粉
椰汁冰  /椰汁紅豆冰
2023-06-10 396 瀏覽
呢日去左淘大嘅AROI THAI食lunch,午市有套餐竟然有自選雙拼飯,揀左海南雞拼酸辣鳳爪。可以一次試兩款餸都唔錯,雞肉夠嫩滑,皮薄,鳳爪味道正常。冬陰功豬手炒飯啲個飯值得推介,冬陰功豬手其實好少見,酸酸辣辣好惹味,豬手嘅肉都好多,整體份量都唔細,一個人會食到好飽,好滿足。唯一挑剔係有點油膩。價錢方面亦十分抵食,自選雙拼飯$68;冬陰功豬手炒飯$60,凍飲加3蚊,重點係唔使加一🤑。味道不俗,份量足,價錢合理,算係非常不錯嘅選擇。
呢日去左淘大嘅AROI THAI食lunch,午市有套餐

海南雞拼酸辣鳳爪

冬陰功豬手炒飯

味道不俗,份量足,價錢合理,算係非常不錯嘅選擇。
2023-04-24 761 瀏覽
開左好多年 質素始終甘好 我心目中嘅咖喱天花板 下午茶價錢實惠好抵食 埋單81 青咖喱小辣 口感好清新 唔會heavy 有椰汁香 泰式河粉都好好味 有好多種泰式香料味道👍🏻豬扒唔會柴 見到waitress會抹出風口嘅灰塵。👍🏻
開左好多年 質素始終甘好
我心目中嘅咖喱天花板 下午茶價錢實惠好抵食 埋單81
青咖喱小辣 口感好清新 唔會heavy 有椰汁香
泰式河粉都好好味 有好多種泰式香料味道👍🏻豬扒唔會柴
見到waitress會抹出風口嘅灰塵。👍🏻
泰式豬扒河粉;青咖喱雞扒飯
泰式豬扒河粉;青咖喱雞扒飯