2023-01-12
🐝為食火鍋公司-觀塘今次黎到呢間位於觀塘既一間全食火鍋餐廳,距離牛頭角地鐵站步行5-6分鐘就到,快常方便就腳。店舖內非常闊落寬敞舒適,裝修以狗狗為主題,但店內並非有狗仔走黎走去,但整個店舖都充滿哥基的相片及公仔非常可愛。今次就選擇左「冇限時火鍋盛宴-豪食套餐」成人$368/1位,冇限時呢一點真係相當的吸引。套餐包含多款既小食、刺身、雞煲、海鮮、牛肉片、仲有大量唔同款式既配料選擇,真係非常抵同滿足。🍯是日燉湯🥣蟲草花紅棗雞肉湯今次原來仲有燉湯,燉湯非常足料,味道非常香甜,溫度非常熱辣辣,天氣凍凍地飲返碗燉湯非常溫暖。🍯ROUND1餐前小食🍗唐揚脆炸雞、蟹籽沙律、酸甜炸大腸、鮑汁雞腳、炸瘋薯條、甜蕃薯條炸雞、炸大腸、炸瘋薯條非常香脆,炸雞的雞肉嫩滑多汁,蟹籽沙律都很清新。小食當中個人最為喜歡的是鮑汁雞腳,味道香濃雞腳煮的很軟滑入味。🍯ROUND2 前菜🐟五點刺身盛合(一次性)三文魚、大蝦、北寄貝、吞拿魚、帆立貝刺食非常新鮮,餐廳很細心於刺身底部放了冰碎,可以令刺身保持冰冷感。各種刺身都非常肥美,北寄貝都非常爽口彈牙,大蝦都非常大隻新鮮。🍯ROUND3頭盤🐥任食寵寵雞煲食完刺身店員就上雞煲了
今次就選擇左「冇限時火鍋盛宴-豪食套餐」
🍯是日燉湯
🥣蟲草花紅棗雞肉湯
🍯ROUND1餐前小食
🍯ROUND2 前菜
🐟五點刺身盛合(一次性)
三文魚、大蝦、北寄貝、吞拿魚、帆立貝
🍯ROUND3頭盤
🐥任食寵寵雞煲
食完刺身店員就上雞煲了,今次叫了BB辣所以味道剛剛好。雞煲雞肉很足夠。雞煲食完仲可以再再叫店員添加,雞肉味道方便很香濃,非常抵食。另外雞煲會附上魷魚及豬皮,可以放入雞煲撈埋一同煮,魷魚及豬皮沾上雞煲的醬汁原來都幾好食又惹味。
🍯ROUND 4火鍋盛宣
湯底-櫻桃鮮茄薯仔
🦐豪食海鮮拼盤 是日6-8款(一次性)
鮮蝦、蠔、蜆、蟶子、脆肉鯇、龍躉片、鮑魚
🥩豪食牛肉拼盤 8款(一次性)
潮汕五花趾、吊龍伴、手切牛頸脊、黃喉、澳洲封門牛柳、熊本雪花一口牛、SRF和牛肩胛肉眼芯、SRF和牛三角肉
湯底方便我地選擇左櫻桃鮮茄薯仔,味道很清甜,而且作為火鍋湯底感覺非常舒服。另外,套餐配有一次性的海鮮拼盤及牛肉拼盤,各種海鮮都非常鮮甜,個人很喜歡當中的蟶子,非常爽口鮮甜。牛肉拼盤方面,每款牛肉口感都很出色,牛味都非常突出。而個人最為喜歡當中的潮汕吊龍伴,其他部分都很出色。黃喉最為特別,口感非常爽口,值得一試。
🥩任食火鍋配料
-澳洲M8和牛肩胛肉
-美國Prime肩胛肉眼
-鹿兒島茶美豚
-珍寶蟹柳
-嫩鴨血
-(黑)墨魚滑
-(白)蝦滑
另外,火鍋配料可以用QRcode落單,每次落單後都很快就會送到。其中,牛肉都有幾款選擇,澳洲M8和牛肩胛肉同美國Prime肩胛肉眼 都很出色,味道絕不比牛肉拼盤差,牛味都很香濃,美國Prime肩胛肉眼的油脂分布比較平均。另外特別推薦墨魚滑同蝦滑,無論味道同口感都非常出色,而且很爽口彈牙,翻點次數都很高,值得試試。
🥬田園自助吧
入口位有一個自助的蔬菜凍櫃,內有不同的田園蔬菜(什錦蔬菜盤,生菜盤),有金菇、粟米、生菜、蓮藕等等,非常適合愛菜人士
🧃自助飲品櫃
飲品的選擇都幾多元化,除了普通的汽水、烏龍茶之外,還有夏枯草、忌廉梳打、蘆會飲品、細支裝鴻福堂飲品等等
🧂自助醬料區
至於自助醬料有生蒜蓉、炸蒜蓉、豉油、辣椒、胡麻醬、沙茶醬可給食客自行配搭,每款醬料都有蓋住,感覺相當衛生。