九龍城被譽為「小泰國」,因為呢度有唔少由泰國人主理嘅正宗泰國餐廳!自從屯門線開通之後,多咗好多人嚟九龍城搵食,其中近期人氣大熱,主打任飲任食泰式燒烤同打邊爐嘅九泰泰式燒烤火鍋,更係香港少見,所以我哋就提早book枱,試試九泰泰式燒烤火鍋啦!MookataMookata即係泰式燒烤火鍋,中間係類似韓燒嘅鐵板,而圍邊嘅就係火鍋。其實呢款泰式燒烤嘅專用鐵鍋,本身係打仗時期嘅士兵煮食用具。好似盾牌嘅鐵板會將燒烤嘅肉汁帶到火鍋湯底,令湯底味道保持濃香。至於九泰泰式燒烤火鍋嘅湯底有三款,分別係清湯、船河湯、冬陰公,我哋就揀咗肉味最濃嘅船河湯。食材選擇作為放題嘅餐廳,食物種類選擇係好重要嘅一環,肉類有齊豬、牛、雞、羊,驚喜連牛舌都有!仲有丸類、菜類同粉麵,選擇超過50款!虎蝦如果食午市或晚市90分鐘放題,虎蝦則須額外收費,但如果選擇晚市120分鐘放題,虎蝦亦係任叫任食。燒過嘅虎蝦帶有焦香味,蝦肉新鮮彈牙,肉質鮮甜,非常抵食。美國牛肩胛如果你個胃唔係太大的話,就梗係要目標為本。所以我哋會推薦呢個美國牛肩胛,牛肉味香濃,食多幾碟都足夠回本。牛舌另一個推介嘅食物就係牛舌,我哋推介用燒嘅方法,燒過嘅牛舌肉汁

Mookata

食材選擇

虎蝦

美國牛肩胛

牛舌
另一個推介嘅食物就係牛舌,我哋推介用燒嘅方法,燒過嘅牛舌肉汁被鎖住,肉質軟腍彈牙仲好有牛嘅香味,肉汁豐富濃厚!

豬頸肉
同樣推介燒豬頸肉,燒嘅過程,將豬頸肉嘅油份迫出,外表脆卜卜,而裏面嘅肉質嫩腍,保持住肉汁,加埋秘製醬汁,非常惹味。

海鮮選擇
海鮮嘅選擇有魷魚、鯖魚等,燒過嘅海鮮,脆口好味。

通菜
講到泰國嘅蔬菜,當然就係通菜啦!通菜非常新鮮,索晒湯嘅精華,唔錯。

2021-10-01