2021-12-12 731 瀏覽
那位聲稱能每天都吃泰國料理的朋友又來找在下朋友請 沒關係正好在下要吃飯了朋友不介意在下當然讓人請客以前都是在下請現在是大家來報恩的好時機了~朋友在觀塘下班過來那在下現在出門等位置應該剛剛好行過路過無聊看看每家店的菜單其實都差不多而在下選上這家九泰的原因是店員熱心踴躍地來為自己工作的公司增取更大的收益因為這個員工所以在下想也沒想便進店了因為被建議盡量補充足夠水份在下在下先點了杯青檸梳打 $22驚喜的是這是咸檸梳而這的確很合在下口味然後點一份朋友喜歡的泰式腳趾 $45朋友表示比較喜歡昨天那家而在下就比較喜歡這家的他們的沙律配菜正是在下喜歡的雖然不是很正中 但在下喜歡就好腳趾的筋比較多這也是朋友去比較的主要原因但如果真的能以形補形在下就不客氣多吃點了蒜蓉炒雜菜 $48還未來得及拍照朋友便分裝好 😅其實在下是不喜歡這樣的自己吃自己夾在下不需要別人照顧不過..算了吃就好這味好像有點偏小碟?還是容器做成的錯覺整碟幾乎都是在下吃的在下也喜歡吃菜除了有點油外沒什麼差的 菜也很新鮮很嫩這點也不容易做到了朋友必點生菜包 豬肉涵 $45這個我們一致認為比昨天那家好吃還多送了一條菇 🤣是我們剛那碟炒雜菜的嗎肉
那位聲稱能每天都吃泰國料理的朋友又來找在下
朋友請 沒關係
正好在下要吃飯了
朋友不介意在下當然讓人請客
以前都是在下請
現在是大家來報恩的好時機了~
朋友在觀塘下班過來

自己吃自己夾
在下不需要別人照顧
不過..算了
吃就好
這味好像有點偏小碟?
還是容器做成的錯覺

在店員的服務中可看到
位置坐得也舒適
如果會再來的話
大概會試他們的火鍋
九龍城被譽為「小泰國」,因為呢度有唔少由泰國人主理嘅正宗泰國餐廳!自從屯門線開通之後,多咗好多人嚟九龍城搵食,其中近期人氣大熱,主打任飲任食泰式燒烤同打邊爐嘅九泰泰式燒烤火鍋,更係香港少見,所以我哋就提早book枱,試試九泰泰式燒烤火鍋啦!MookataMookata即係泰式燒烤火鍋,中間係類似韓燒嘅鐵板,而圍邊嘅就係火鍋。其實呢款泰式燒烤嘅專用鐵鍋,本身係打仗時期嘅士兵煮食用具。好似盾牌嘅鐵板會將燒烤嘅肉汁帶到火鍋湯底,令湯底味道保持濃香。至於九泰泰式燒烤火鍋嘅湯底有三款,分別係清湯、船河湯、冬陰公,我哋就揀咗肉味最濃嘅船河湯。食材選擇作為放題嘅餐廳,食物種類選擇係好重要嘅一環,肉類有齊豬、牛、雞、羊,驚喜連牛舌都有!仲有丸類、菜類同粉麵,選擇超過50款!虎蝦如果食午市或晚市90分鐘放題,虎蝦則須額外收費,但如果選擇晚市120分鐘放題,虎蝦亦係任叫任食。燒過嘅虎蝦帶有焦香味,蝦肉新鮮彈牙,肉質鮮甜,非常抵食。美國牛肩胛如果你個胃唔係太大的話,就梗係要目標為本。所以我哋會推薦呢個美國牛肩胛,牛肉味香濃,食多幾碟都足夠回本。牛舌另一個推介嘅食物就係牛舌,我哋推介用燒嘅方法,燒過嘅牛舌肉汁

Mookata

食材選擇

虎蝦

美國牛肩胛

牛舌
另一個推介嘅食物就係牛舌,我哋推介用燒嘅方法,燒過嘅牛舌肉汁被鎖住,肉質軟腍彈牙仲好有牛嘅香味,肉汁豐富濃厚!

豬頸肉
同樣推介燒豬頸肉,燒嘅過程,將豬頸肉嘅油份迫出,外表脆卜卜,而裏面嘅肉質嫩腍,保持住肉汁,加埋秘製醬汁,非常惹味。

海鮮選擇
海鮮嘅選擇有魷魚、鯖魚等,燒過嘅海鮮,脆口好味。

通菜
講到泰國嘅蔬菜,當然就係通菜啦!通菜非常新鮮,索晒湯嘅精華,唔錯。

2021-10-01
舖頭主打Mookata泰式燒烤火鍋😆同時可以點 泰式小菜、泰式粉麵餐、小食!滿足到不同食客需要👍🏻食完決定出個100%自費自發真食評🥰120分鐘任飲任食泰式燒烤火鍋($259)••••••一次意外地睇到九泰嘅相😍即刻好有興趣😆同一時間又有得燒烤又有得邊爐🥘好興奮!任飲任食包啤酒,特飲例如椰青龍眼冰有需要可另嗌。💰要加一,性價比不算特別高,但綜合服務、食物質素、環境舒適度,整個用餐體驗小編覺得滿意😊會二訪🛋舖頭光猛感覺乾淨,加分✅🥗一坐底就送上酸酸甜甜開胃青口沙律+餃子,青口充滿香料味道好食😛🥟餃子就普通啦😅放上烤爐烘返熱先食會好啲😂另送上幾粒肥膏開烤爐用🥓🧂醬汁就兩隻,火鍋醬+豬頸肉醬,okay嘅,都係正常泰式feel🫕湯底有 清湯/船河/冬蔭功 三款選擇,同行朋友唔食辣,揀左深色船河湯底,食唔出咩味講真😂可能冬蔭功會濃郁啲🥩食材推介- 豬牛雞羊有齊,唔少得丸、菜、粉麵,總括選擇不算海量- 美國牛肩胛!每一碟都好滿意🤤牛味濃✅肥瘦適中✅有一定厚度及口感,烤肉、火鍋都啱食,絕對係回本首選😜- 安格斯肥牛 相對牛肩胛較瘦較有咬口- 豚肉似豬梅肉片,口感鬆軟嫩滑- 腩肉薄切唔會太heavy,
舖頭主打Mookata泰式燒烤火鍋😆

食完決定出個100%自費自發真食評🥰

120分鐘任飲任食泰式燒烤火鍋($259)
••••••

🛋舖頭光猛感覺乾淨,加分✅

🥩食材推介
- 豬牛雞羊有齊,唔少得丸、菜、粉麵,總括選擇不算海量

- 安格斯肥牛 相對牛肩胛較瘦較有咬口
- 豚肉似豬梅肉片,口感鬆軟嫩滑

- 腩肉薄切唔會太heavy,油脂豐富煎起特別香特別惹味
- 雞肉正常OK,起碼唔柴唔韌
- 帆立貝燒到微焦都幾香
- ❌牛舌超難咬超韌
- 食完仲送上三小杯甜品,椰青肉大菜糕,清清地好味喎☺️

👨🏻‍🍳服務good。當日係平日,食客不多,店員好好,幫忙將兩張枱拍埋可以鬆動啲,又經常幫忙加湯,上菜速度快。無人等位下,無催交枱last order,2小時後無趕人走😀非常人性化,讚👍🏻雖知道客少唔代表 店家一定比你遲交枱遲走,絕不要當成理所當然😌😊

九泰秘制炸蝦餅($68)
••••••
散叫炸蝦餅,有別於出面街食到嘅結實彈牙口感,熱辣辣九泰炸蝦餅入口綿密啲,唔沾醬更食得出蝦鮮味🤩
2021-06-14 839 瀏覽
超好食泰式豬火鍋係火鍋中間有鐵板可以燒肉肉汁慢慢流入打邊爐條河怕熱氣直接打邊燒又得燒肉又得打邊爐又得食物款式正常,唔算好多選擇但牛既質素十分高!有雞,牛,豬,羊,魷魚,三文魚(for 燒,非刺生),元貝想食蝦可以另加錢野飲仼飲湯底有清湯,船河湯,冬陰公199加一
超好食泰式豬火鍋
火鍋中間有鐵板可以燒肉
肉汁慢慢流入打邊爐條河
怕熱氣直接打邊燒又得
燒肉又得打邊爐又得
食物款式正常,唔算好多選擇
但牛既質素十分高!
有雞,牛,豬,羊,魷魚,三文魚(for 燒,非刺生),元貝
想食蝦可以另加錢
野飲仼飲
湯底有清湯,船河湯,冬陰公
199加一
2021-06-14
2021-04-26 670 瀏覽
想嚟九泰試好耐,不過晏就無理由食火鍋燒肉,咁就當然試泰國必食嘅船麵!佢個色澤好濃郁,料亦都好多,好大碗,不過湯底味道感覺沙嗲較重,而且唔食豬潤嘅朋友可以叫佢走豬潤,仲有叫左個豬肉餃子食!好味!不過飲品都比較少選擇!本身想同老闆呀蘇影相可惜佢唔喺度
泰式燒烤火鍋 (泰文:mookata ),中間是燒板周邊是圍湯,很多去過泰國的人都未有試過這種燒烤火鍋,有獨特的自家醬汁,配上多種新鮮食材,可以令更多人知道泰國的當地美食,本地人最愛的就是泰式燒烤火鍋mookata,希望可以令更加多人知道這種佳餚!任飲任食是泰國的風格,我們顧及香港人的需要,增設很多關於肉類的選擇,以及老板知道香港人愛食火鍋,所以在未來日子都會增加不同的食材,已滿足香港人的喜好,希望大家能夠熱愛喜歡!謝謝😍

泰式燒烤火鍋 任食任飲
2021-03-10
泰式燒烤火鍋 任食任飲
2021-03-17 598 瀏覽
正宗泰野🔸九泰🔸見九龍城開左間幾特別嘅火鍋燒烤為主嘅舖頭,所以約左啲朋友一齊去試下先🧐一入去環境光鮮舒服,店員亦好有禮貌😊👍🏻即刻加哂分,而且我係比朋友早到左少少,未叫野食嘅時候已經比左幾碟小食我了,好貼心呀💖到齊人時店員亦好細心咁講佢地呢度係出名火鍋同燒烤,我又好奇咁問點樣可以火鍋同燒烤呢,原來佢地係用泰國一直用緊嘅鍋黎整野食,周圍有啲船河(可揀其他味🤗) 嘅湯可以用黎打邊爐,而中間又好似韓燒咁可以直接燒肉,我第一次聽咋🙈佢地啲肉仲要係飛機貨黎,好新鮮,除左肉之外佢仲有海鮮可以點😋一邊打邊爐一邊燒烤,真係好爽皮😂食到尾尾嘅時候,仲有個椰汁布甸送比我地食😍入面仲要有細細粒嘅芋頭,一啲都唔hea!佢仲要係199任食任飲(除左啤酒同椰青)90分鐘,6點前埋單仲唔收加一添,用呢個價錢同呢個質素黎講, 絕對值得大家去一試!我都等緊疫情好啲嘅時候帶埋屋企兩個小朋友出去食😍📍九龍城城南道3A號地舖📞51699916
正宗泰野
🔸九泰🔸

📍九龍城城南道3A號地舖
📞51699916
2021-03-01 461 瀏覽
九龍城係泰菜木人巷,要打出就一頭定要夠扎實,有拳有腳,精通武藝。言歸正傳,[九泰]新開業,主打係泰國蒙式火煱,但未有機會幫襯,搵日去試。今日下午行過此店,去食個快閃午餐,叫了船河,冇乜期待。快閃當然係快。碗河粉(其實係茨粉)來到,夠熱,必須的。粉 通透煙韌彈牙,湯 濃郁夠味但不做作,加d泰國粉麵調味四寶,帶出了地道泰國湯底味加回憶。食材 配料十足,有泰北搾豬皮係驚喜,細細粒魚蛋仔食完比個讚,豬肝瘦肉肉料新鮮,要好好堅持。埋單48財,有包嘢飲,唔加一。出門口 老板笑騎騎話多謝曬,我做客人就有禮貌地話唔該曬。原來大家都要曬。做人其實簡簡單單咪好囉。
今日下午行過此店,去食個快閃午餐,叫了船河,冇乜期待。
快閃當然係快。碗河粉(其實係茨粉)來到,夠熱,必須的。
埋單48財,有包嘢飲,唔加一。
做人其實簡簡單單咪好囉。
經常來九龍城搵食,見到新開的泰菜店,便試試午市餐牌價錢很吸引,每一樣都想吃,我問了後生女店員有什麼推介,她推介了船河,那我便一試湯底非常香濃,麵和配料都非常多,真是大件夾低食!還叫了一杯龍眼冰,說是泰國師傅親自煲的,非常好喝,推介餐廳名和店內裝飾都是主打泰式火鍋,店長說是全港第一間泰式火鍋,可以一邊燒烤一邊打邊爐,令我很想試下這間店主打的泰式火鍋,但店長說要等晚市堂食禁令過去才能一試,非常期待呢!
經常來九龍城搵食,見到新開的泰菜店,便試試

2021-01-24 315 瀏覽
今時今日出街食飯,出名的食肆未必有保證,更多的是出品正常已是顧客行好運,又貴又難食的多的是,分分鐘更要排長龍添。自從禁夜晚堂食後,中午都儘量揸車周圍去食飯,聽人講城南道開了新店,就立即去試,泊車在門外,望入店內一個人都無,心諗去其他地方罷了,但見餐牌價錢40幾蚊,呃哂都有限,就入內試吓。叫了3個代表性食品,冬蔭功湯,pad kraprao mu 香葉肉碎飯,和 pad Thai 泰式炒河。冬蔭功湯味道正常,用新鮮南薑,多了一些香味,蝦算大隻,無化學品味道,略嫌辣味不足,嗜辣的朋友不妨請他們加辣一點,(題外話,我大概30年前去泰國,叫了冬蔭功湯,第一啖放入囗,辣到差點噴了出來,所以味道濃淡都是配合自己要求最好)。香葉肉碎飯就辣很多了,香味很足,肉碎未放入囗,已聞到金不換香味對板,肉碎似是用手刴的,有咬口,誠意足夠,但是我個人卻喜歡煎蛋燶邊再黑一些。炒河濕度丶味道正常,肉多兼大片,沒有將貨就價,有一片青檸,一大條蔥,慷慨的銀芽,完全是泰國的風味,沒有一點偷工減料。因為是新店,特別試一下服務,扮懵問下年青女侍應那些是甚麼調味料,外表斯文的她卻好有耐性解釋,沒有敷衍,甚是難得。