2023-06-16
一鍋堂係我定期會嚟,幫襯咗好多年嘅任食火鍋店。荃灣分店的位置好方便,喺正市中心,今次同朋友嚟食個early dinner,7點前離座食最貴嘅C餐限時120分鐘,$268一位,另收加一,已經可以任食高級日本、澳洲和牛、特色安格斯牛肉,仲按人頭送有殼鮑魚、珍寶帶子!一出電梯就見到右手邊黃色搶眼打卡位,火鍋店佔大鴻輝19樓全層,非常寬敞,坐玻璃窗附近可以見到開揚市景,二人、四人坐卡位都坐得好鬆動!一坐低就先叫咗個酸菜白肉湯底,除咗有好多白肉、酸菜,仲有蕃茄、蘑菇,湯底味道酸酸地,好適合熱辣辣嘅夏天飲,好開胃。大部份食物用QR code落單,梗係要點牛肉啦,種類超過10款,點左日本和牛、澳洲和牛、封門柳、牛板腱、花雕浸安格斯牛肉,一鍋堂牛肉質素不嬲唔錯,今次淨係日本和牛都食咗7碟,牛味非常香濃,油脂分佈平均,軟腍腍但有口感,澳洲和牛都有散發濃郁嘅牛肉味,唔同嘅係肉質更加結實!另外點咗蟹籽手打蝦滑、竹笙、紅心蘿蔔、花膠、冰山蚌、手打孜然雞丸、鴨血、八吋長蟹棒、芋絲、菠菜皮韭菜餃等,手打蝦滑、孜然雞丸、海蝦都好彈牙,雞丸孜然味好突出!韭菜餃脹卜卜、外皮好煙韌、淥熟咗之後韭菜水份出晒嚟,又juicy
另外點咗蟹籽手打蝦滑、竹笙、紅心蘿蔔、花膠、冰山蚌、手打孜然雞丸、鴨血、八吋長蟹棒、芋絲、菠菜皮韭菜餃等,手打蝦滑、孜然雞丸、海蝦都好彈牙,雞丸孜然味好突出!韭菜餃脹卜卜、外皮好煙韌、淥熟咗之後韭菜水份出晒嚟,又juicy又清新!竹笙、鴨血、蟹棒質感都好好!
餐廳中央有個位置係熟食、飲品、蔬菜、前菜、丸類及腸類自助區,食材食物種類好多元化,最緊要係地方非常乾淨,好似時刻有人打理咁!試咗熟食釀茄子、炸魚塊,都整得好用心,一啲都唔係劣食,茄子炸過又加咗好多調味料,好香好入味!炸魚塊好脆食上癮!手作養生茶系列唔係咁甜,感覺又會健康啲!