2021-11-07
《高麗軒韓國料理》好耐冇食韓燒喇~~ 冇得去韓國食,唯有喺香港搵間止下癢~~ 朋友帶左我去呢間任食韓燒~ 平日星期一至四去一律$278包任飲(酒除外),可以再加$68 升級食靚牛同海鮮,但因為食唔到咁多所以$278都好夠食!🍭肉類及海鮮牛肉方面,叫左牛肋骨肉、牛舌、肥牛、牛仔骨、特級牛頸肉,肉眼扒~ 其中牛仔骨同牛肋骨肉係必點!我地食完第一round 都忍唔住encore呢2樣!牛仔骨燒完好香口,肉質嫩油脂豐富🤤 牛肋骨肉都係好嫩牛味出!豬肉就叫左五花腩、黑毛豬腩,豬頸肉~ 佢個豬頸肉好厚好大舊!好香口好正!所以我地encore 左佢同五花腩,建議叫埋泡菜,生菜+韓國麵豉醬~ 夾埋一齊食會冇咁油膩!佢個泡菜真心唔錯!呢個幾出乎意料🤣 海鮮叫左青口、鮮魷魚,海虎蝦~全部都幾新鮮,不過略嫌魷魚太細塊😆 青口同海蝦都幾好食~ 🍭湯及料理叫左牛肋骨湯、海帶湯,泡菜餅!因為基本上食韓國嘢有牛肋骨湯我都會試下!但呢個大家可以skip🤣 反而海帶湯用嚟解熱氣係唔錯嘅選擇!泡菜餅就過油~ 就咁叫泡菜食仲好~
🍭肉類及海鮮
海鮮叫左青口、鮮魷魚,海虎蝦~
全部都幾新鮮,不過略嫌魷魚太細塊😆 青口同海蝦都幾好食~
🍭湯及料理