2017-04-14
平昌燒烤呢排真係大熱,好多朋友都談論過,咁多朋友都推介,我有點可以唔去食下呢,前幾日就搵咗個friend一齊去試吓呢個裏面侍應大部份都係oppa嘅韓式餐廳食任點任食嘅燒烤。入座嗰陣,枱面已經有各式各樣嘅韓式小菜,而且爐邊蛋亦都ready ,簡直就係一開爐就即刻可以食架,除咗韓式小菜之外,仲有三款唔同嘅醬汁等之後燒肉嘅時候,用嚟調味嘅。跟餐嘅沙律韓式燒烤店第一時間會送上一碗沙律,份量都唔少,主要係可以開下位同埋清下味蕾,呢度嘅沙律啲菜都好新鮮,醬汁又夠。呢度肉類海鮮嘅選擇有好多,第一輪我哋叫咗烤L A牛排骨,烤牛脷,烤調味豬肉,烤生蠔。最鍾意就係食牛排骨,牛排骨啲肉唔知點解比其他嗰啲都特別嫩得多,商業嘅時候都係兒童為主,食落就會甜甜地,好開胃,加碗飯就特別正啦。之後再試吓燒牛肉,侍應一嚟就幫我地成疊放咗上個爐,原來係要咁樣炒嘅,等可以食嘅時候就唔係得壹塊薄薄嘅,成隊一齊食真係好滿足。牛脷切得較薄,好快就會熟啦,而且咬口煙銀,牛味十足,係我燒烤會必叫既,可惜唔係間間燒烤都會有咬你呢個選擇,好彩呢度有,仲要係任叫任食,真係好抵。生蠔每一隻上面都加左一片檸檬,幫生蠔劈咗啲腥味,好親切嘅服務。侍
侍應行走過來就會幫手燒下,會幫我地將啲食物鋪們成個老,鋪到好滿,好搞笑。
其實個爐都幾容易燒燶,但係侍應幫我地換得好密,我諗大概坐咗個半鐘頭,玩左起碼七八次,服務好細心。
喺出面食呢啲有爐邊蛋嘅韓式燒烤,閑閑哋一位都要$300 $400 ,但係平昌就有任叫任食,每位都係198 +1,對我呢啲咁大食嘅人黎講,無疑係最佳嘅選擇。