2017-05-26
男朋友係食肉「瘦」,食勁多肉都仲係勁瘦真係勁羨慕佢!無辦法啦,時也命也,有啲嘢,你永遠無辦法控制到,所以我只好認命!唯有自己做多啲運動補番啦。食肉瘦最近同我講,話大埔舊墟直街開咗間新嘢,標榜和牛放題,話好想試!見佢地成日人頭湧湧,估計應該都OK,所以上星期日就走咗試啦。裝飾好有日本味,環境都算乾淨衛生,感覺靠得住。我地抱住一係唔食,一係食好啲心態,所以一揀,就㨂咗個至貴嘅日本國產黒毛和牛放題嚟食!我地個餐$368可以可以㨂一款湯底,不過由於我地對湯底嘅選擇各持己見,所以最後加咗$18要兩個湯底,分別係壽喜燒同牛乳湯底。兩個湯底味道都好濃!如果打到一半唔夠湯,可以要求店員再加湯,所以味道keep住都好濃郁。一坐低當然要周圍睇吓有咩好食!除咗唔同種類嘅肉外,出面仲放咗好多唔同種類既丸、蔬菜、麵同Dreyer's 雪糕 ,食幾多攞幾多,全部自己決定,呢吓幾好,我每款可以只攞1-2件,咁就可以試多啲唔同嘢啦除咗牛肉任食外,我地個餐仲包埋刺身任食款式種類都唔少,連象拔蚌都有,真心有驚喜食完前菜,當然就係到主角-和牛啦! 和牛脂肪分佈好平圴,而且入口好有牛味,一啲都唔韌,就算唔沾醬,單食已經覺得好
食完前菜,當然就係到主角-和牛啦! 和牛脂肪分佈好平圴,而且入口好有牛味,一啲都唔韌,就算唔沾醬,單食已經覺得好鮮味
呢到除咗有一般打邊爐都食到既嘢外,最特別係佢有得自己整炸物!
首先係自己揀食物,之後再沾上炸漿。
最後我想講佢呢個$20 任飲ASAHI 啤酒,食到熱辣辣,加$20就可以任飲,男朋友對呢個$20啤酒表示好滿意!
雖然位置係大埔,對九龍或者港島人嚟講唔算就腳,但對於我呢啲新界人黎講,反而覺得仲好!
一來近,二來性價比高,價錢比較貼地,遟啲可以約埋班中同黎GATHERING都OK!