餐廳: 源成興大排檔美食
資訊:

2006-09-11 22 瀏覽
今日晏晝又去左呢度開餐, 今次一行5人, 其中一人黎黐餐, 另外一人已經食飽飽, 所以只叫兩碟: 三絲炒烏冬, 茄汁雜扒意粉, 餐飲要威路士提子汁同菠蘿冰, 兩杯都轉啤酒杯。只係食左炒烏冬同飲左菠蘿冰, 炒烏冬好油, 不過預左, 已比想像中冇咁油。烏冬唔腍bat bat又唔乾爭爭, 幾好, 三絲係叉燒, 瘦肉同火腿, 份量幾夠。味道方面亦幾好, 鹹味岩岩好, 只係三絲味道唔太出, 叉燒炒得略嫌乾身。菠蘿冰好甜, 不過成1/3杯都係菠蘿, 的確好足料, 功課交齊晒。望落雜扒都幾ok, 有一條腸仔, 雞扒豬扒同牛扒都有, 都唔細塊。意粉望落個樣似係偏腍, 但係應該都ok。提子汁係加左不少椰果在內, 朋友話幾好飲。今日知道原來呢度加飯係唔駛錢, 有朋友試過加左兩大碗飯都唔駛錢, 老闆真夠闊佬! 而且, 星期日叫非午餐碟頭飯炒粉麵飯, 啤酒杯飲品理應加$7, 但老闆就計我地齊頭$50。熟客係有著數。另外, 我地開餐時已經係2點幾, 當四周o既檔口都坐唔過一半時, 呢度卻係9成半滿, 我地到場時差點兒要等位, 都咪話唔誇張。