2019-10-18 65 瀏覽
系西環呢頭行街行到攰啊,見到有野食就冇霖就入黎啦,不過都唔錯啦,冇好失望,什扒炒出前一丁都唔錯啦,分量都好足啦,扒都好多不過食落去就有小小幹噶感覺,好彩叫翻杯紅豆冰濕濕口,總體黎講都算ok。
2019-08-11 148 瀏覽
第一次食源成興,叫左兩個外賣飯盒,一個洋蔥汁什扒意粉+茄汁牛腩意粉,一打開飯盒未食已經深知不妙,兩盒都乾曾曾,好似無汁上碟。雖然最後食落係有洋蔥及茄汁味,但係好淡囉⋯⋯真係失望😞既外賣,考慮緊有沒有下一次!?
洋蔥汁什扒意粉
茄汁牛腩意粉
外賣送餐
2019-02-12 463 瀏覽
嗰日早餐試下餐蛋麵發覺隻蛋未熟而且凍奶茶唔夠濃。佢就係座位非常擠迫而且有人食煙。整個環境令人唔係太舒服但係想食落去因為好肚餓。其實就係服務生態度唔係太好佢通常都唔理你自己喺度聽收音機。我覺得自己食還可以如果帶男朋友食就會比較麻煩。😳
嗰日早餐試下餐蛋麵發覺隻蛋未熟而且凍奶茶唔夠濃。
佢就係座位非常擠迫而且有人食煙。
整個環境令人唔係太舒服但係想食落去因為好肚餓。
其實就係服務生態度唔係太好佢通常都唔理你自己喺度聽收音機。
我覺得自己食還可以如果帶男朋友食就會比較麻煩。😳
2018-03-15 1250 瀏覽
早餐依家嘢天天都要食,香港人其實要求的简单,吾系餐蛋面,波蘿油就系腸仔蛋,做得好吃其实應該吾太難。但吾系每間食肆都用心做好。今早幫襯街市茶檔来個沙爹牛肉出前一丁麵加腸仔煎蛋。出来吾夠熱,食落吾覺系出前一丁。湯無沙爹味,牛肉一般。蛋同香腸做得好求其,賣相吾掂,非常失望,但都要收三十多塊錢!如果你系一個用心经營嘅檔主或㕑師,你會如何煮一份好吃嘅早餐来满足你的客人,我相信這完全跟不上厨藝或成本關係,只欠一字記之若“心”!
今早幫襯街市茶檔来個沙爹牛肉出前一丁麵加腸仔煎蛋。

出来吾夠熱,食落吾覺系出前一丁。湯無沙爹味,牛肉一般。

2018-03-06
早餐
2017-07-02 1890 瀏覽
今次路過堅尼地城見到有間街市行下D街市檔懷舊下 跟著緊係去2樓睇下有咩食(通常2樓都係熟食)先比大家睇下個MENU先 (2017年6月更新)本身圖唔係反轉 UP左上黎就咁 請見諒我就叫左傳統早餐 不過已經係2點 真正全日早餐?五香肉丁米 轉多士 凍奶茶多奶小冰肉丁係甜的 幾濃味 唔知咩牌子好多奶 岩哂我人地荷包乾硬化 今次多士乾硬化總評 味道:一般環境:冷氣街市 樓底勁高 但係冷氣都吹到服務:反應快 有禮貌 員工熱情衛生:一般 抵食:一般 附近返工人士既飯堂大家如果冇野做經過都可以叫個三文治飲杯野 2X蚊
今次路過堅尼地城
見到有間街市
行下D街市檔懷舊下
跟著緊係去2樓睇下有咩食(通常2樓都係熟食
先比大家睇下個MENU先
(2017年6月更新)
本身圖唔係反轉 UP左上黎就咁 請見諒

我就叫左傳統早餐 不過已經係2點 真正全日早餐?

五香肉丁米 轉多士 凍奶茶多奶小冰

抵食:一般 附近返工人士既飯堂

大家如果冇野做經過都可以叫個三文治飲杯野 2X蚊
2017-06-07
2016-11-06 2403 瀏覽
晨早去到西環, 食返個豐富早餐. 上咗去熟食市場搵食. 原來8點多已經很多人, 今次食源成興. 叫咗個早餐, 有沙爹牛面, 腸仔煎蛋, 牛油多士加杯熱朱古力. 只係$29! 出前一丁不用加錢, 多士又不用加錢! 淨係個價錢已經贏哂. 牛油多士先到, 係金黃色脆囗的, 一點也不求其. 沙爹牛一丁送埋包麻油, 正! 牛肉有好多件, 唔會太"淋", 有𡁻囗, 牛味重, 好味! 腸仔就麻麻哋, 有D over cooked. 熱朱古力甜度適中足料. 性價比高, 唯一缺點係環境差D, 個地下"痴立立".

性價比高, 唯一缺點係環境差D, 個地下"痴立立".
$29 (早餐)
源成興最特別嘅係有全日早餐供應☺️如果大家為咗食好嘢就一定唔係呢間但食平嘢呢源成興的確係唔錯嘅選擇😁因為價錢來講喺西環依一區一定非常吸引老闆嘅服務態度亦非常友善得閑黎食下都幾開心😌沙嗲牛肉麵普普通通嘅沙嗲牛肉麵調味唔會太咸牛肉都為新鮮加埋出前一定同埋麻油我會話都係開心嘅👍🏻奶油多只不過係一個普普通通嘅奶油多感覺上冇咩功夫自己都可以係屋企整出嚟但奶油多又會有幾特別啊歡迎大家同我推薦🙈超大紅豆冰跟餐加$8有超大紅豆冰飲囉冇咩紅豆味又冇咩奶未只不過係一部甜甜地嘅野飲同埋呀佢竟然只比一支咁有嘅飲管我飲 -.-啲紅豆完全吸唔到上黎要用個匙羹不來食我會話依杯紅豆冰有小小過分囉番茄奄列蛋望落感覺好細件食落番茄還番茄蛋還蛋我會話有少少夾硬嚟囉😂

源成興最特別嘅係有全日早餐供應☺️

望落感覺好細件
食落番茄還番茄蛋還蛋
我會話有少少夾硬嚟囉😂
2015-05-06 2266 瀏覽
 大熱天輕鬆行了半天摩星嶺後下抵域多利道, 便往市政大廈沖身及找吃的. 該處就在堅尼地城港鐵旁邊, 位置優越. 乘極緩慢的扶手梯轉了數次才到二樓, 好像只有此茶記. 東西送來後發覺份量比一般的多, 特別是碟頭. 見精選下午茶只有沙律和飽, 又不想吃正餐份量, 經詢問才知這裡有All-day breakfast, 即早餐是全日供應的, 便選了雪菜肉絲通. 多士不用加錢. 腸蛋是跟餐的. 凍飲加一元. 雪菜是粗絲, 味道和肉絲也沒問題, 可是通粉太軟了, 是煮得過久還是浸在湯中太久? 太陽蛋散了, 多士若能再燶一點更好. 熱杏霜則一般, 不算特別. 環境是一般市政大廈那種, 可幸是當時人不多, 侍應給了我們一張大枱, 讓我們有多些吉位放背包, 這方面很好.
All Day Breakfast
2015-05-03
2015-04-07 1899 瀏覽
今日去了西環行街街,到了下午茶時間,行到去士美菲街市,由於今日仲係假期,上到去熟食市場只得這間開,只好試試。見到評論好多食客都讚炒野,我都點到一碟炒野及一個下午茶餐食。什扒炒出前一丁:什扒有腸仔、豬扒、雞扒,豬扒和雞扒腌得好入味,煎得香脆,出前一丁炒得好香,一碟我估用了兩個麵,大大碟,再加上個自家製XO醬,辣辣地,有些乾瑤柱味,最好配炒麵炒河等食物,仲要加大杯紅豆冰都只係$40,一定要試試。西多士:勁肥膩,仲有萬年油味,一般般。大紅豆冰:用啤酒大杯裝,超大杯,不過太甜了。熱奶茶:奶味太多,飲唔到茶香味。

什扒炒出前一丁
超好味XO醬

西多士:勁肥膩,仲有萬年油味,一般般。
超肥西多士

大紅豆冰:用啤酒大杯裝,超大杯,不過太甜了。
熱奶茶:奶味太多,飲唔到茶香味。
大杯紅豆冰及熱奶茶

2015-04-06
什扒炒出前一丁
超好味XO醬
2014-09-09 1360 瀏覽
早早西征,坐到腰骨都直,走到市政大廈嘆個平價早餐源成興,看見最喜愛的早餐組合。有蛋、又有腸、又有飽 + 沙牛麵,絕對要食濃香的沙嗲味噗鼻而來,非常濃厚。牛肉亦不會過度鬆軟,亦不會過老而 "鞋"口麵底應該足有一大個,更是出前一丁。(內附麻油會隨餐奉上) 夠豐富。只略嫌湯底偏濃,既然本身沙嗲牛夠香,可配一個較清的湯底,配上香濃沙嗲已非常足夠。炒蛋加腸,中規中矩之作笑面予沙嗲牛麵當之無愧。凍飲只加1元,一共27元。吃飽滿足。
早早西征,坐到腰骨都直,走到市政大廈嘆個平價早餐

沙嗲牛肉麵
炒蛋加腸,中規中矩之作

2014-09-08
$27 (早餐)
2014-08-24 965 瀏覽
時常來食這裏的沙爹牛麵, 牛份量不少, 不過今次有點靭, 沙爹味濃.蕃茄奄列, 真是列開的, 蕃茄新鮮到覺得未熟, 蛋就很可口, 不太油紅豆冰用啤酒杯裝, 豆雖然只有四至五份一, 但由於杯大所以份量也不少, 如果落多些奶會好一點
2014-07-26
今天是孩子的第一堂箭藝堂, 做家長的當然要親身去支持, 順便看看這邊有什麼出位美食。走到來熟食中心, 眼見到有賣粥的店、有賣清湯腩的店、也有賣一般大排檔美食的店。  由於我們沒有甚麼特別的需求, 所以就用最簡單最原始的方法來做抉擇......點指兵兵!結果就點中此店!時間是下午茶時段, 下午茶餐一律$23, 送咖啡或茶不過只是細杯裝, 要改為啤酒杯裝就另加$7呵!沙爹牛肉漢堡包...沙爹味道食得出是有調配過, 有花生味亦不會鹹得過份;多塊牛肉片都仍嚐得出牛肉味, 沒有被鬆肉粉死...所以嚼肉時都要靠牙力。西多士被炸到金黃色, 邊位帶著脆蛋絲, 切開來看是可以見到蛋汁有滲入麵包內的跡象, 縱使未夠完全滲入但已經比坊間的茶記好得多。  鮮牛油加煉奶的組合是永垂不朽的古早美味, 當麵包吸收以後, 吃啖就知道什麼叫做「香甜滋味」。啤酒杯裝的紅豆冰, 紅豆是腍但又未煮到溶煮到爛, 花奶落得重手, 就算冰溶化了也沒有弄淡杯紅豆冰。  啤酒杯裝的凍檸茶, 走甜, 嚐到紅茶味香亦帶少許茶澀!慢燒磨都可以坐成個小時都無人去趕...

結果就點中此店!
沙爹牛肉漢堡包
西多士
啤酒杯裝紅豆冰及啤酒杯裝凍檸茶
慢燒磨都可以坐成個小時都無人去趕...
2013-08-02
西多士
啤酒杯裝紅豆冰及啤酒杯裝凍檸茶
2013-07-05 569 瀏覽
在香港開食肆要生存有一個幾簡單的策略, 只要出品正正常常, 加大大件夾低食, 而如果能再加上一兩個賣點當然就更加受落!源成興正是如此, 食物出名大大份, 連餐飲都可加大至啤酒杯, 真係幾誇張!!所以上到黎最多食客的食肆一定是它 都有成年無來了, 要了什扒抄公仔麵+紅豆冰(啤酒杯)份量真的巨大, 公仔麵最少有兩包的量!! 炒得香口, 味道沒有問題, 不過麵稍為干了點至於什扒就包括豬扒兩小塊, 雞扒小半塊再加一條炸得過老的腸仔以前一個餐2x元, 現在這個餐$35, 漲價但理解

所以上到黎最多食客的食肆一定是它
都有成年無來了, 要了什扒抄公仔麵+紅豆冰(啤酒杯)

以前一個餐2x元, 現在這個餐$35, 漲價但理解

2013-07-03
2013-05-21 548 瀏覽
在一個晴朗的星期天,一家人到了士美非路街市源成興食早餐。這裡的早餐跟街外茶餐廳的差不多,約 22 元。我們點了兩份早餐:1) 牛奶麥皮 + 魚柳火腿蛋 + 熱檸水牛奶麥皮實在是一大亮點,初初上枱時一大盤顏色非常不好看,我也以為不好吃;但在吃一口後立即改觀,因為牛奶味勁重,而甜度亦剛剛好,麥皮亦煮得好'林',總括非常好吃!魚柳煎的剛剛好,不會 over,魚柳切起來一絲絲的,魚味亦很濃,讚!火腿一般貨色,沒有太大驚喜;而蛋煎得很差,不脆邊之餘蛋黃亦爆了,有點失望。熱檸水不過不失,檸檬有3大片,足料!2) 奶油多士 + 熱茶走奶油多士總體來說奶+油都不夠,而且不夠熱,因此牛油不能立即溶掉,好像在吃剩多士一樣,算是失敗。
1) 牛奶麥皮 + 魚柳火腿蛋 + 熱檸水

熱檸水不過不失,檸檬有3大片,足料!

2) 奶油多士 + 熱茶走
2013-05-12
$22 (早餐)
  • 牛奶麥皮
2012-07-30 484 瀏覽
市政大樓的熟食中心,從來都是臥虎藏龍的地方.上環的瑞記,跑馬地的昌記,九龍城的樂園,都是其中之佼佼者.士美菲路熟食中心位於二樓,全空調開放,環境開揚.檔與檔之間隔得極開,故不會出現兩檔互相撬客搶客的場面.大家和平共處,是相當舒服悠閒的地方. 到源成興的管轄範圍坐下,他們採用香香麵包的供應,和我愛的勝香園一樣,所以也有粗麥麵包,甜提子麵包和豬仔包的選擇.不過送來的無論是多士或者脆脆豬仔包,賣相和食味都比牌檔的差太多.多士烘得不夠脆和乾身,塗料更抹得一片胡塗,影響賣相更影響味道;豬仔包更顯得空虛,麥香未見突出,質感更是又重又軟的頗為恐怖.這叫人更明白簡單如烘一片麵包,原材料對食物味道當然有影響,但後期功夫才是關鍵.任你的麵包比香香麵包的美味上百倍,你不肯像勝香園般重視和用心,將它們的優點發揮得淋漓盡致,也是徒然.啜飲著淡如水的凍鴛鴦,更叫人想念起阿姐親手調配的茶檔飲品...一字記之曰心,可不只是電影裡的一句對白,更是一種成功必備的做事態度.

2012-07-21
$17 (早餐)